Bănci și Asigurări

Rusia: Rubla îşi revine treptat, dar problemele economice rămân

Rusia: Rubla îşi revine treptat, dar problemele...

Autor: Florentina Dragu

26.12.2014, 13:29 563

Putin, care a refuzat să admită severitatea problemelor economice din Rusia, a declarat joi că ţara traversează o perioadă similară celei din 2008-2009 şi a recomandat guvernului să intensifice eforturile pe termen scurt pentru a sprijini recuperarea economică, notează Wall Street Journal.

"De ce pe termen scurt? Pentru că suntem în perioada sărbătorilor, o perioadă destul de lungă. Oamenii au dreptul la odihnă, însă guvernul nu îşi permite o perioadă atât de lungă de odihnă, cel puţin nu în acest an", a spus Putin.

Recuperarea recentă a rublei, venită pe fondul unor măsuri financiare şi bancare consistente, a atenuat temerile privind adâncirea Rusiei în criza economică. Pe de altă parte, majorarea dobânzii de politică monetară cu 6,5 puncte procentuale la 17% pe an pentru sprijinirea rublei şi problemele din sistemul bancar naţional a deteriorat perspectivele economiei ruse.

La numai câteva săptămâni după ce a dezminţit estimările analiştilor privind o recesiune moderată a economiei ruse anul viitor, ministerul de Finanţe şi-a revizuit drastic prognoza de creştere economică, anticipând o contracţie a produsului intern brut de până la 4% pentru 2015, luând în calcul un preţ mediu al petrolului de circa 60 dolari/baril.

Într-un asemenea scenariu, tăierea cu 10% a cheltuielor guvernamentale analizată de autorităţile de la Moscova nu ar fi îndeajuns pentru a preveni înregistrarea unui deficit bugetar la finele anului viitor, potrivit estimărilor ministerului consultate de către Wall Street Journal.

Având în vedere că accesul la pieţele financiare din Vest a fost restricţionat în urma sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană şi SUA, Rusia va trebui să apeleze la fondurile de rezervă pentru a finanţa un potenţial deficit, astfel că rezervele internaţionale ale statului, care în decembrie au coborât pentru prima dată din 2009 sub cifra de 400 miliarde de dolari, se vor reduce şi mai mult.

Moscova are nevoie de rezervele internaţionale pentru a amortiza deprecierea rublei şi a finanţa bugetul de stat. În această lună, Banca Rusiei a cheltuit până la 11,2 miliarde de dolari pentru a atenua presiunile pe moneda naţională, care pe 16 decembrie a atins un minim absolut de 80,1 unităţi pentru un dolar.

După ce anul acesta s-a depreciat cu aproape 50% faţă de dolar, rubla şi-a revenit parţial pe parcursul ultimelor cinci şedinţe, în contextul în care cotaţiile petrolului s-au stabilizat.

Joi, rubla a închis la 52,9 unităţi faţă de dolar, în urcare cu circa 1% raportat la închiderea de miercuri.

"Credem că perioada de instabilitate a luat sfârşit", a declarat ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, adăgând că rubla rămâne subapreciată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO