Bănci și Asigurări

Rusia şterge adevărul despre rublă

Rusia şterge adevărul despre rublă

Autor: Catalina Apostoiu

21.12.2018, 00:04 1321

Recent, preşedintele rus Vladimit Putin a semnat o lege care va schimba faţa multora dintre străzile ţării şi va şterge unul dintre puţinele semne rămase ale libertăţii economice pe care ţara a descoperit-o după destrămarea Uniunii Sovietice.

Noua lege interzice afişarea de către casele de schimb a cursurilor de schimb valutar pe panouri pentru trecători. Acest lucru poate le părea lipsit de importanţă celor care nu cunosc rolul acestor panouri în istoria modernă a Rusiei, scrie Leonid Bershidsky într-o opinie pentru Bloomberg.

În 1937, Stalin stabilea un monopol total de stat asupra operaţiunilor valutare din Uniunea Sovietică. Asta însemna că guvernul stabilea cursuri de schimb care nu aveau nicio legătură cu valoarea de piaţă a rublei. Tranzacţiile de pe piaţa neagră erau sancţionate. Interdicţia a fost ridicată de-abia pe 15 noiembrie 1991, cu o lună înaintea dispariţiei Uniunii Sovietice, în condiţiile în care preşedintele Boris Elţin legaliza operaţiunile de schimb.

Din acel moment, oricine putea deschide o casă de schimb valutar, iar mulţi au făcut-o. Multe aveau panouri stradale şi odată preţurile liberalizate în 1992, acestea deveneau indicatori ai traiectoriei hiperinflaţiei ce urma să domine următorii trei ani. Dolarul devenea moneda preferată a ruşilor; la mijlocul anilor ’90, importurile nete de cash american depăşeau 30 mld. $ pe an. Afacerile caselor de schimb înfloreau.

Apoi, în 1998, cifrele de pe panouri au început să se modifice de câteva ori pe zi din nou, în condiţiile în care Rusia nu şi-a putut plăti datoria internă şi nu şi-a mai sprijinit moneda. Cu internetul doar la începuturi, semnele reprezentau cea mai importantă sursă de informare.

În anii care au urmat, panourile au afişat o rublă mai stabilă, reflectând o revenire a încrederii în moneda naţională. În jurul anului 2006, panourile reprezentau deja o sursă de informaţii pentru cei care nu urmăreau îndeaproape cursul evenimentelor.

În 2014, când rubla se prăbuşea odată cu preţurile petrolului, toată lumea era din nou cu ochii pe panouri. Poate că panourile erau menite să urmeze calea ziarelor tipărite.

Însă există alte motive pentru care guvernul rus vrea acum să scape de ele, scrie editorialistul Bloomberg.

Oficial, banca centrală a Rusiei, aflată în spatele legislaţiei, vrea să combată numeroasele case ilegale de schimb ale ţării. Însă interdicţia vizează şi băncile.

Schimbarea ar putea fi determinată în plus de recenta alergie a autorităţilor ruse la dolar având legătură cu sancţiunile americane şi anticiparea unor restricţii şi mai dure.

Putin îşi vede popularitatea scăzând, iar mesajele afişate pe panourile de schimb nu-l ajută deloc. „Acestea reprezintă ultimul canal media naţional independent“, potrivit scenaristului Oleg Kozyrev. Le spune oamenilor adevărut în fiecare zi şi de aceea trebuie interzise“.

Rubla a avansat la începutul şedinţei de tranzacţionare de ieri după ce Statele Unitte au anunţat că vor ridica sancţiunile împotriva gigantului rus Rusal şi companiei mamă EnĂ, potrivit Reuters.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO