• Leu / EUR4.6605
  • Leu / GBP5.1580
  • Leu / USD4.1120
Bănci și Asigurări

Ruxandra Avram, BNR: Am senzaţia că nu toate incidentele de securitate ne sunt raportate corect

Ruxandra Avram, BNR: Am senzaţia că nu toate incidentele de securitate ne sunt raportate corect

Autor: Alex Ciutacu

5 oct 2018 1101

Băncile raportează la Banca Naţională mai puţine incidente de plată majore decât cele pe care le înregistrează şi lipsesc şi testele riguroase de securitate, după cum indică Ruxandra Avram, care conduce Direcţia de Monitorizare a Infrastructurilor Pieţei Financiare şi a Plăţilor în cadrul băncii centrale.

„Am senzaţia că nu toate incidentele ne sunt ra­por­ta­te corect. Noi avem obligaţia de a raporta incidentele ma­jore, pe care dumneavoastră (n.red. - băncile) le clasificaţi ma­jore, şi să le transmitem mai departe la Autoritatea Ban­cară Europeană. Nu mai suntem un spaţiu închis, sun­tem o piaţă şi dincolo de graniţe. Nu avem cum să punem sub preş manifestarea unui incident care chiar s-a pro­dus“, a declarat Ruxandra Avram la prima ediţie a Foru­mului Serviciilor Financiare Digitale, organizat de Asociaţia Română a Băncilor.

Un alt punct slab al jucătorilor de pe piaţa locală, men­ţionat de specialistul BNR, este lipsa testelor de tip red team (n.red. - un tip de testare în cadrul căreia o insti­tu­ţie financiară aduce un grup de specialişti în securitate ci­bernetică, care încearcă să penetreze sistemul de se­curitate al respectivei instituţii).

„Ar trebui să efectuăm şi acele teste de tip red team. La noi nu prea se fac deoarece sunt în primul rând foarte costisitoare, iar în al doilea rând băncile se tem de ce ar putea rezulta, şi-anume că sistemul lor poate fi penetrat foarte uşor. Aceste teste sunt însă necesare, şi noi le facem la BNR“, a explicat Ruxandra Avram.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro

Newsletter Ziarul Financiar

Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!

Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.6605
Diferență: 0,1655
Ieri: 4.6528
Azi: 4.1120
Diferență: 0,6043
Ieri: 4.0873
Azi: 5.1580
Diferență: 0,0601
Ieri: 5.1549
Azi: 4.1368
Diferență: -0,0121
Ieri: 4.1373