Bănci și Asigurări

În S1, BCR a finanţat antreprenorii cu 1,4 mld. lei prin programele de creditare pentru IMM-uri garantate de stat, valoare în creştere cu 80% faţă de S1/2021. Evoluţia a fost accelerată de programul IMM Prod, cu 30% pondere în stocul de finanţări

Bogdan Cernescu, Director Executiv Corporate Coverage BCR

Bogdan Cernescu, Director Executiv Corporate Coverage BCR

Autor: Cristina Bellu

24.08.2022, 13:50 146

Banca Comercială Română (BCR) a aprobat 1.654 de finanţări în primele şase luni ale anului, în valoare totală de aproape 1,4 miliarde lei, prin intermediul programelor dedicate întreprinderilor mici şi mijlocii, care beneficiază de garanţia statului şi care au fost operaţionale în 2022 (IMM Invest, IMM Prod, Rural Invest şi Garant Construct), consemnând o creştere de 80% a stocului de finanţări cu garanţii guvernamentale, comparativ cu primul semestru din 2021, când au fost înregistrate 589 de tranzacţii în valoare de 770 milioane de lei.

„IMM-urile sunt oxigenul economiei, iar rolul nostru este să sprijinim dezvoltarea sustenabilă a mediului antreprenorial. De aceea, un plan de afaceri consolidat sau un plan de extindere a business-ului bine construit trebuie să ţină cont de contextul economic, de dinamica internaţională şi de inovaţiile care aduc valoare adaugată mare”, spune Bogdan Cernescu, Director Executiv Corporate Coverage BCR.

Evoluţia a fost accelerată în special de IMM Prod, care, în iunie 2022, a înregistrat peste 180 de tranzacţii, în valoare de 411 milioane lei, arată datele transmise de oficialii băncii.

Obiectivul principal al acestui program este finanţarea producţiei, creşterea capacităţii de producţie, reconversia de la intermediere la producţie, precum şi digitalizarea activităţii şi îmbunătăţirea standardelor de mediu.

„Dacă pentru antreprenorii care au accesat IMM Prod, acordarea finanţării de către BCR a reprezentat soluţia pentru extinderea business-ului, pentru noi a însemnat reconfirmarea faptului că avem antreprenori cu viziune, atenţi să stimuleze păstrarea locurilor de muncă, dar şi să conducă transformarea spre o economie verde. Ne-am bucurat să vedem că tranzacţiile aprobate în IMM Prod au ca obiect achiziţia de echipamente de producţie, eficienţă energetică, achiziţia panourilor fotovoltaice, construcţia şi achiziţia halelor de producţie.”, adaugă Oana Bâra, Coordonator Programe de Finanţare BCR.

Datele instituţiei arată că IMM Prod deţine o pondere de 30% din totalul creditelor acordate de BCR prin programele guvernamentale dedicate IMM-urilor.

În ultimii trei ani, BCR a acordat 5.623 de finanţări prin programele de garantare, cu o valoare totală a creditelor de 4,3 miliarde de lei.

Programele de finanţare cu garantie de stat dedicate IMM-urilor s-au încheiat pe 30 iunie, iar o nouă editie a acestor programe este în curs de lansare.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO