Sabie cu două tăişuri: scăderea preţurilor ajută deponenţii, dar pune presiune pe cei cu credite

7 aug 2015 Autor: Ciprian Botea

Dobânda reală medie a depozitelor în lei (care exclude impactul ratei inflaţiei) a crescut cu 1,5 puncte procentuale în iunie faţă de finalul anului trecut şi a revenit la nivelul din 2011, de circa 3,5% pe an, deponenţii fiind avantajaţi de scăderea preţurilor, în timp ce debitorii devin şi mai îndatoraţi.

Dobânda reală la credite a crescut tot cu 1,5 puncte procentuale în primul semestru, la peste 8% pe an, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor de la BNR şi Institutul Naţional de Statistică.

Dobânda medie la depozitele noi ale populaţiei ajungea la 1,8% pe an în iunie, în scădere cu un punct procentual faţă de luna decembrie 2014. Bancherii au redus în mod constant bonificaţiile în ultimii ani în contextul în care au ajuns să se împrumute foarte ieftin de pe piaţa interbancară, puternic indundată de lichiditate.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
Cuvinte cheie:
credite
, scadere
, preturi
, presiune
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide