Bănci și Asigurări

SAL-Fin a soluţionat 237 de litgii între consumatori şi entităţile de pe piaţa financiară non-bancară în S1/2020, dublu faţă de S1/2019

SAL-Fin a soluţionat 237 de litgii între consumatori...

Autor: Mircea Nica

20.08.2020, 15:37 108

Entitatea de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Financiar non-bancar (SAL-Fin) din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a soluţionat în primele şase luni din 2020 un număr de 237 litigii între consumatori şi entităţile de pe piaţa financiară non-bancară, dublu comparativ cu primele şase luni din 2019, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii ASF.

“Utilitatea existenţei unei entităţi de soluţionare alternativă a litigiilor pentru domeniile supravegheate/reglementate de către Autoritatea de Supraveghere Financiara, respectiv SAL-Fin, este susţinută, în primul rând, de creşterea solidă şi constantă a numărului de litigii soluţionate, respectiv dublarea acestora de la un an la altul, aşa cum reiese din statisticile anuale”, a transmis Nicu Marcu, preşedinte ASF.

Conform datelor analizate de Autoritatea de Supraveghere, 90% din cererile transmise sper soluţionare, consumatorii au ales procedura de impunere a unei soluţii, iar pentru 99% dintre concilieri au optat pentru soluţionare online.

Cea mai mare parte a litigiilor înregistrate de SAL-Fin, circa 97% din total, sunt aferente pieţei RCA, în timp ce 2% din litigii sunt în domeniul asigurărilor generale, iar 1% se referă la asigurările facultative Casco.

”Aceste aspecte au reprezentat un puternic argument pentru consolidarea organizaţională şi funcţională a SAL-Fin, dar şi pentru întărirea capacităţii de procesare a dosarelor, prin crearea unei structuri dedicate analizei şi suportului tehnic aferent derulării procedurilor de soluţionare alternativă. Acest demers este necesar cu atât mai mult cu cât avem în vedere atât potenţialul considerabil de dezvoltare pe care îl are acest domeniu, cât şi dimensiunea pieţelor cărora li se adresează, ce includ milioane de consumatori”, a mai transmis Nicu Marcu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO