Bănci și Asigurări

Salariile din banci si asigurari accelereaza din nou dupa stagnarea din 2006

Salariile din banci si asigurari accelereaza din nou dupa stagnarea din 2006

Click pentru imaginea intreaga

25.10.2007, 13:50 11

Salariile angajatilor din sistemul bancar si din companiile de asigurari au reluat cresterea puternica, dupa o incetinire semnificativa inregistrata in 2006, arata datele de la Institutul National de Statistica, analizate de ZF.
In banci, salariul mediu net lunar a crescut in primele opt luni ale acestui an cu 24% (in euro), aproape de doua ori mai repede decat sporul din 2006 (cand a fost de numai 13%).
In companiile de asigurari, cresterea salariala din primele opt luni ale acestui an a fost de 21% in euro, fata de un plus de 15% anul trecut.
De asemenea, datele statistice arata ca salariile bancherilor au crescut anul acesta mai repede decat cele ale angajatilor din companiile de asigurari (24% fata de 21%), dupa ce anul trecut ierarhia era inversa intre salariatii din domeniul financiar.
Salariul mediu net lunar a ajuns in banci la 918 euro, iar in asigurari este de 529 de euro, datele fiind calculate ca medie pentru primele opt luni ale anului. Spre comparatie, salariul mediu net lunar pe economie a fost de 303 euro pe primele opt luni ale acestui an.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea castigului lunar pe economie a fost de 30% in euro, peste ritmurile inregistrate in industria financiara.
Cu alte cuvinte, 2007 este al doilea an consecutiv in care salariile din industria financiara cresc mai lent decat media pe economie.
In 2005, situatia era inversa: castigurile din banci (55% in euro) si asigurari (44% in euro) au depasit cu mult ca ritm de crestere media pe economie (38% in euro).
Daca salariile din industria financiara isi continua cresterea din primele opt luni pana la nivelul intregului an, atunci castigul mediu din banci ar putea fi de 916 euro, iar cel din asigurari, de 541 de euro, ca medie anuala pe 2007.
De asemenea, statisticile releva ca salariile din banci au crescut in ultimii cinci ani (2002-2007) mai repede decat cele din asigurari (150% in banci, fata de 115% in asigurari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO