Bănci și Asigurări

Salariile executivilor de la Silicon Valley Bank au explodat după ce banca a început să cumpere active riscante. Salariul total al şefului SVB a fost în 2021 de 10 milioane de dolari

Salariile executivilor de la Silicon Valley Bank au...

Autor: Ştefan Stan

24.03.2023, 10:24 566

Salariile executivilor de la Silicon Valley Bank au crescut vertiginos după ce banca a adoptat o strategie de creştere a profitabilităţii prin cumpărarea de active mai riscante expuse la creşterea ratelor dobânzilor, potrivit unei analize a Financial Times.

Saltul salariilor directorului general Greg Becker şi ale directorului financiar Daniel Beck a fost rezultatul unor bonusuri multianuale mari legate de rentabilitatea capitalului propriu al băncii (RoE), o măsură cheie a profitabilităţii care a crescut puternic între 2017 şi 2021, arată documentele depuse.

Bonusul în numerar al lui Becker a atins un vârf de 3 milioane de dolari în 2021, mai mult decât dublu faţă de suma pe care a primit-o cu patru ani mai devreme. Beck a obţinut un bonus de 1,4 milioane de dolari în 2021, de peste patru ori mai mult decât suma pe care a primit-o în 2017 după ce s-a alăturat companiei.

Bonusurile mai mari au contribuit la creşterea salariului total al lui Becker la 10 milioane de dolari în 2021, o creştere de aproape 60% faţă de patru ani mai devreme. Beck a câştigat aproape 3,8 milioane de dolari, un salt de aproximativ două ori mai mare în aceeaşi perioadă de timp.

Actualii şi foştii directori SVB au declarat pentru Financial Times că SVB a sporit randamentele prin cumpărarea de hârtii pe termen lung, în special obligaţiuni ipotecare, care au susţinut câştigurile deoarece au generat randamente mai mari. Strategia s-a întors împotriva lor atunci când ratele dobânzilor au crescut brusc şi au scăzut valoarea obligaţiunilor.

În 2016, anul înainte ca Beck să devină director financiar, durata medie a portofoliului de titluri de valoare al SVB era de doar 2,5 ani, ceea ce înseamnă că deţinea datorii pe termen relativ scurt care aveau randamente mai mici şi care au redus randamentele. Până la sfârşitul anului 2018, durata medie a sărit la 3,8 ani, ceea ce a ajutat RoE să se dubleze cu mai mult de 20 de procente şi a dus la saltul mare al bonusurilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO