Bănci și Asigurări

Salariul mediu net lunar din asigurări a ajuns la un maxim anual de 1.200 de euro. În pofida pierderilor masive, salariul mediu net lunar din asigurări a crescut cu 20% în ultimul an

Salariul mediu net lunar din asigurări a ajuns la un...

Autor: Anelis Baciu

13.09.2016, 00:08 2813

Salariul mediu net al angajaţilor din asigurări este în prezent de peste două ori mai mare decât salariul mediu net pe economie.

Industria de asigurări, unul dintre cele mai zbuciumate sectoare din economia locală în ultimul an, sufocată de pierderi vreme de 10 ani, cerinţe mai dure de capital şi falimente răsunătoare, reuşeste să se poziţioneze în pofida acestor probleme în topul industriilor cu cele mai mari salarii medii lunare plătite angajaţilor.

Astfel, la finalul lunii iulie angajaţii din asigurări încasau în medie un salariu net de 4.416 lei (aproape 1.000 de euro), cu circa 20% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Ritmul de creştere al salariului mediu din asigurări a fost peste salariul mediu pe economie, care a crescut în ultimul an cu 13%, până la 2.078 de lei. Salariul mediu net al angajaţilor din asigurări este în prezent de peste două ori mai mare decât salariul mediu net pe economie. Salariul mediu al angajaţilor din asigurări este mai mare chiar decât în cazul angajaţilor din bănci, unde venitul mediu este de 4.300 de lei.

„Sectorul asigurărilor este un domeniu în care activează specialişti precum actuari, subscriitori pe care companiile îi plătesc foarte bine pentru a-i reţine. Totodată, şi în vânzări angajaţii sunt mai bine pregătiţi şi implict mai bine plătiţi“, a explicat Oana Botolan Datki, SEE managing partner în cadrul companiei cu activităţi în sectorul resurselor umane Consulteam.

Majorarea veniturilor angajaţilor din asigurări vine în contextul în care companiile se plâng că cerinţele de capital ale autorităţilor de supraveghere locale şi europene sunt mult mai mari şi că nu reuşesc să iasă din strânsoarea pierderilor. Pierderile de trei miliarde de lei din ultimii zece ani nu i-au împiedicat însă pe asigurători să dubleze salariul mediu net în perioada iulie 2008-iulie 2016. În plus, creşterile salariale au avut loc, deşi companiile au mers înainte cu restructurarea. Numai anul trecut 600 de oameni de la cele mai mari nouă companii din piaţă, care controlează aproape 90% din primele subscrise, au plecat.

Cele mai mari nouă companii de asigurări şi-au redus cu aproape 8% numărul de angajaţi anul trecut şi au rămas cu un total de 8.240 de persoane.

Peste 10.000 de oameni lucrează în prezent în asigurări, comparativ cu peste 18.000 la finalul anului 2008.

Companiile au renunţat în criză la o bună parte din reţeaua proprie de vânzări şi au cedat tot mai mult distribuţia către brokeri. În prezent brokerii au ajuns să genereze aproximativ două treimi din afacerile companiilor locale de asigurări, circa 5 miliarde de lei anual.

Piaţa asigurărilor a crescut anul trecut cu peste 8%, până la 8,7 miliarde de lei (2 mld. euro). Poliţele auto obligatorii (RCA) reprezintă aproape jumătate din primele brute totale subscrise de asigurătorii locali. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO