Bănci și Asigurări

Salt spectaculos al rezervelor valutare în ianuarie. Banii din PNRR şi împrumutul Ministerului Finanţelor prin obligaţiuni externe au influenţat creşterea rezervelor valutare cu 2,6 mld. euro faţă de finalul lui 2021, la 43,1 mld. euro

Salt spectaculos al rezervelor valutare în ianuarie....

Autor: Cristina Bellu

01.02.2022, 13:42 1353

Rezervele valutare la BNR au crescut cu 2,6 mld. euro în luna ianuarie faţă luna decembrie 2021, la 43,1 miliarde euro, după ce în cursul lunii au intrat în rezerva băncii centrale 5,1 mld. euro şi au ieşit 2,5 mld. euro.

Intrările de valută, în valoare de 5,15 mld. euro, au venit din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, alimentarea contului Comisiei Europene, precum şi din alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor, inclusiv sumele rezultate din emisiunile şi răscumpărarea anticipată parţială a unor euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor denominate în dolari americani în valoare nominală netă de 2,1 mld. dolari americani, şi din prefinanţarea de 13% din împrumutul acordat de Comisia Europeană în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă -PNRR- de aproximativ 1,94 mld. euro, arată datele transmise marţi, 1 februarie, de BNR.

În paralel, au ieşit rezerve de 2,52 mld. euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5,3 mld. euro.

Rezervele internaţionale ale României, valute plus aur, au fost de 48,4 mld. euro la 31 ianuarie 2022, faţă de 45,8 mld.  euro la 31 decembrie 2021.

Plăţile scadente în luna februarie 2022 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 2,09 mld. euro.

Pe 11 ianuarie, au intrat în conturile Românei 1,9 mld. de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), reprezentând prima tranşă din com­ponenta de împrumuturi, după ce la începutul lunii decembrie 2021, România a primit şi prima tranşă din componenta de granturi, care a fost tot de circa 1,9 mld. de euro.

Astfel, România a primit circa 3,8 mld. de euro din cele 29,2 mld. de euro alocate ţării prin PNRR, dintre care jumătate sunt împrumuturi şi jumătate sunt granturi.

Aceştia au fost singurii bani care vin fără îndeplinirea condiţiilor. Ro­mânia are de îndeplinit 507 de „ţinte şi jaloane” pentru a accesa restul banilor din PNRR, care vor veni în tranşe, în funcţie de îndeplinirea ţintelor.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO