Bănci și Asigurări

Săptămână de fierbere în asigurări. Alegeri la CSA, Cristian Constantinescu pleacă de la UNSAR, Adamescu cumpără Astra Asigurări, se anunţă schimbări la conducerea Omniasig

Săptămână de fierbere în asigurări. Încă nu se ştie cine vor fi membrii CSA, Cristian Constantinescu pleacă de la UNSAR, Adamescu cumpără participaţia Astra Asigurări şi vinde participaţia deţinută la Generali, se anunţă schimbări la conducerea Omniasig
26.06.2011, 12:56 900

Săptămâna ce tocmai a trecut a fost plină de evenimente însectorul asigurărilor. Într-un moment în care comisiile debuget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat trebuie să aleagămembrii consiliului de conducere al Comisiei de Supraveghere aAsigurărilor, Cristian Constantinescu a anunţat că s-a retras de laconducerea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şiReasigurare (UNSAR), în condiţiile în care el a fost nominalizat decătre PDL pentru postul de preşedinte al CSA.

Cristian Constantinescu s-a retras de la con­ducerea UniuniiNaţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR), înlocul său fiind desemnată Daniela Grigore, directorul diviziei dedaune din cadrul Allianz-Ţiriac.

El renunţă la şefia UNSAR în contextul în care la sfârşitulacestei luni îi expiră mandatul de consilier al Allianz-Ţiriac,compania care deţine preşedinţia organizaţiei până în 2013.Mandatul de preşedinte al UNSAR este deţinut de una din societăţilemembre, care desemnează propriul reprezentant pentru a exercitaaceastă funcţie. Constantinescu rămâne în continuare membru înConsiliul de Supraveghere al Allianz-Ţiriac, dar spune că arenunţat la poziţia deţinută în cadrul UNSAR pentru a permite unuiexecutiv al companiei să exercite această funcţie. Daniela Grigorelucrează la Allianz-Ţiriac din 2007 după ce anterior deţinusepoziţii de conducere la Asirom şi Garanta.

Cea mai mare companie de asigurări de pe piaţa locală şi-aschimbat proprietari, Dan Adamescu reuşind să deţină, prinintermediul Nova Group, 99,7% din Astra Asigurări. Omul de afaceria cumpărat cu 106 milioane lei (aproximativ 25 milioane euro)pachetul de acţiuni de 27% deţinut de grupul austriac Uniqa laAstra.

Transferul pachetului de 27% a fost realizat prin intermediulbursei, Astra fiind listată pe piaţa Rasdaq. Astra are ocapitalizare de 471 milioane lei (circa 111 mil. euro) în funcţiede cotaţia acţiunilor pe piaţa principală, dar la preţul la careUniqa a vândut participaţia compania a fost evaluată la numai 393milioane lei (92,5 mil. euro).

Acţiunile fuseseră cumpărate de austrieci în 2005 tot de la DanAdamescu, valoarea tranzacţiei de atunci fiind de 10 mil. euro,Uniqa încasând astfel de 2,5 ori mai mult decât a plătit în urmă cuşase ani.

Tot în această săptămână asigurătorul a decisă să vândă 16% dinacţiunile Generali către grupul italian Generali. Astra, societatecare s-a desprins din fosta Administraţie a Asigurărilor de Stat -ADAS, deţinea cele 16% din acţiuni încă de la venirea italienilorîn România, în 1994.

De la preluarea societăţii de către omul de afaceri DanAdamescu, în 2001, au fost numeroase negocieri de vânzare apachetului de acţiuni deţinut la Generali, dar preţul propus deitalieni a fost considerat nesatisfăcător.

"Tranzacţia a fost perfectată în ultimele luni, urmând să fieautorizată şI avizată de autorităţile competente. Noi am avizatastăzi despre această tranzacţie Bursa de Valori Bucureşti, laîncheierea procedurilor de autorizare. Este o simplă coincidenţăfaptul că ieri Nova Trade a cumpărat pachetul de 27% din Astra dela Uniqa", a spus Radu Mustăţea, preşedintele Astra Asigurări.

Şi Omniasig pare să fie într-o furtună, existând zvonuri înpiaţă că preşedintele asigurătorului, Constantin Toma, s-ar retragede la conducerea companiei de asigurări pe care o conduce de 15ani.

Întrebat de ZF dacă s-a retras de la conducerea Omniasig,Constantin Toma a răspuns: "Nu este o informaţie corectă", deşi maimulte surse din piaţă indică că acesta şi-ar fi prezentat dejademisia austriecilor de la Vienna Insurance, acţionarul majoritaral Omniasig.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Vienna Insurance nu au dorit săcomenteze pe marginea eventualei demisii a lui Constantin Toma, darau precizat că grupul se află în acest moment într-un proces deschimbare a structurii afacerilor pe care le deţine în România.

"Vienna Insurance Group se află într-un proces de schimbare astructurii afacerilor din România. Nu comentăm alte zvonuri", aspus Alexander Jedlicka, responsabil PR la Vienna InsuranceGroup.

Austriecii deţin pe plan local alături de Omniasig şi companiileAsirom, BCR Asigurări şi BCR Asigurări de Viaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO