Bănci și Asigurări

Sase giganti ai consultantei vor sa pregateasca vanzarea CEC

23.06.2004, 00:00 10



JPMorgan, Citigroup Global Markets Limited, Rothschild Conseil International, HSBC, Credit Suisse First Boston (Europe) Limited si BNP Paribas sunt cele sase mari banci de investitii selectate de Comisia de privatizare a CEC pentru continuarea procedurii de angajare a unei case de consultanta in vederea vanzarii ultimei banci comerciale romanesti controlate de stat.



Lista scurta propusa de Comisia de privatizare a fost agreata de Banca Mondiala, care va asigura finantarea contractului de consultanta si va urmari intregul proces de privatizare.



Fiind vorba de una dintre ultimele tranzactii de dimensiuni importante de pe piata bancara a Europei Centrale si de Est, Comisia de privatizare a CEC a primit documentatii de prezentare de la 23 de competitori care si-au manifestat interesul pentru a fi angajati in calitate de consultant pentru privatizarea bancii.



Concurenta mare ar putea permite obtinerea unui pret bun pentru serviciile consultantului ales.



Printre cei care si-au exprimat interesul pentru contractul de consultanta la CEC s-au regasit atat banci de investitii cat si firme de consultanta.



Etapa urmatoare include transmiterea cererii de oferta catre cele sase banci selectate in vederea prezentarii ofertelor tehnice si financiare.



Procedura de selectare a unui consultant al statului pentru privatizarea CEC urmeaza sa se incheie cel tarziu in luna septembrie.



In ultima perioada, guvernul si-a reafirmat hotararea de grabi procesul de vanzare a CEC, astfel incat acesta sa fie finalizat anul viitor.



"Trebuie ca pasii in procesul de privatizare sa fie facuti foarte repede, pentru ca orice amanare tine CEC-ul imobilizat, impiedicand practic desfasurarea unui program de dezvoltare a bancii", spune Mihai Bogza, viceguvernator al BNR.



El crede ca daca privatizarea nu se incheie intr-un timp cat mai scurt, situatia CEC si implicit a statului roman se va complica o data cu apropierea momentului integrarii in UE, cand pozitia acestei banci cu statut privilegiat va ridica probleme din punctul de vedere al respectarii reglementarilor comunitare legate de concurenta. Bruxellesul a atras atentia de mai multi ani ca garantarea integrala de catre stat a depunerilor la CEC situeaza banca pe o pozitie preferentiala pe piata, care distorsioneaza concurenta.



Modele de case de economii cu statut special exista insa si in tari membre ale UE.



Mihai Bogza crede ca statul ar trebui sa adopte o strategie cat mai proactiva in vederea privatizarii, pentru a nu fi repetat esecul din primele incercari de vanzare a BCR. "Ar trebui stabilita o lista de banci potential interesate, sa zicem 20, suficient de mari si care sunt interesate de aceasta zona a Europei. Pasul al doilea ar fi abordarea institutiilor respective si bombardarea lor cu informatii despre CEC astfel incat sa fie aratat clar interesul de a vinde banca. Astfel nu vom mai risca sa ne trezim ca nu vine nimeni in momentul in care lansam cererea de oferta", spune viceguvernatorul.



CEC a alunecat anul trecut pe pozitia a patra pe piata bancara, pozitia sa fiind din ce in ce mai amenintata de concurenta in crestere. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO