Bănci și Asigurări

Scad dobanzile: la depozite cu 50%, dar la credite cu 25%

Scad dobanzile: la depozite cu 50%, dar la credite cu 25%
09.02.2010, 23:08 59

Bancherii au taiat in ultimul an dobanzile la depozitele in leimai repede decat pe cele la credite pentru ca lichiditatea de pepiata s-a imbu natatit si pentru ca au avut nevoie de marje decastig mai mari pentru a-si acoperi pierderile din crediteneperformante.

Bonificatiile la depozitele in lei au coborat in unele cazuriaproape la jumatate fata de februarie 2009, in timp ce dobanzile lacreditele noi in moneda locala au scazut pe parcursul anului trecutcu doar 25% la nivelul intregii piete, potrivit datelor BNR.

In februarie anul trecut, dobanzile la depozite urcasera spre16% pe an pe fondul competitiei dintre banci pentru lichiditati.Cele mai mici dobanzi la depozite de pe piata coboara in prezentaproape de 6% pe an, in timp ce majoritatea ofertelor stau pepalierul de 8% pe an. Saptamana trecuta au disparut si ultimeleoferte cu dobanzi de doua cifre.

Cele mai agresive in atragerea de noi clienti pe segmentul dedepozite au fost bancile de talie mica. De exeplu, portughezii dela Millennium Bank ofereau anul trecut o dobanda de 16% pe anpentru produsele de economisire cu scadenta la noua luni si unan.

Acum, pentru aceleasi scadente boni ficatiile ajung la 7,75% pean.

Dobanzi de peste 15% pe an ofereau in februarie 2009 si Bank ofCyprus si RIB Bank, care vin acum cu bonificatii in jurul a 8%-9%pe an. La Bank of Cyprus, dobanda pentru depozitele cu scadenta la12 luni coboara chiar pana la 6,25% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO