Bănci și Asigurări

Scade expunerea băncilor şi creşte datoria externă a multinaţionalelor

Scade expunerea băncilor şi creşte datoria externă a...

Autor: Claudia Medrega

04.09.2018, 00:07 743

Datoria externă a băncilor - care include liniile de finanţare pe termen scurt şi pe termen lung acordate subsidiarelor locale de către băncile-mamă - s-a diminuat cu 1,5 mld. euro faţă de nivelul de la sfârşitul primului semestru din 2017, coborând în iunie 2018 până la aproximativ 9,2 mld. euro, potrivit datelor BNR.

În schimb, pe seg­mentul multinaţionalelor, finanţările acordate de acţio­­narii străini s-au ma­jorat cu aproximativ 1 mld. euro, până la 23,7 mld. euro. Companiile pot să trimită bani în ţară pentru investiţii, însă şi la capital, pentru a acoperi pierderi sau pentru a menţine filialele locale în anumiţi parametri. În timp ce finanţările pe termen scurt acordate companiilor au făcut un salt de 939 mil. euro, până la 9,7 mld. euro, datoria externă pe termen lung s-a majorat cu doar 122 mil. euro, la aproape 14 mld. euro. Datoria externă continuă să scadă pe fondul procesului de dezintermediere bancară aflat încă în desfăşurare. Declinul datoriei externe a băncilor a fost determinat în ultimul an în principal de reducerea expunerilor pe termen lung, în timp ce ajustarea liniilor de finanţare cu scadenţe scurte a fost mai temperată. Astfel, în timp ce datoria pe termen lung a băncilor înregistra la sfârşitul primului semestru din acest an o scădere de 1,3 mld. euro, în cazul datoriei pe termen scurt ajustarea a fost de doar 200 mil. euro comparativ cu nivelul de la finele S1/2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO