Bănci și Asigurări

Scădere pentru euro şi dolar la cursul Băncii Naţionale. Dan Suciu, BNR: Observăm o întărire a leului în raport cu euro

Scădere pentru euro şi dolar la cursul Băncii...

Autor: Laura Buciu

18.07.2022, 14:00 108

Dan Suciu, director de comunicare al BNR, a declarat, luni, la Aleph News, că întârirea leului vine datorită unor intrări de valută în ţară.

„După cum vedeţi, pe raportul euro/leu avem o întărire a monedei naţionale. Cealaltă pereche, leu/dolar (...) este cotată indirect prin intermediul monedei europene şi nu reflectă neapărat o realitate a pieţei româneşti, cât o evoluţie a perechii euro/dolar. În ceea ce priveşte leul, pentru că este moneda noastră naţională şi BNR este preocupată mai ales de evoluţia monedei noastre sau aproape exclusiv de evoluţia monedei noastre naţionale, observăm o întărire în raport cu euro în ultima perioadă. Ea vine datorită unor intrări de valută în ţară, care confirmă o anumită stabilitate a economiei în această perioadă de timp, în condiţiile pe care le ştim cu toţii, cu o inflaţie relativ mare, dar care nu subminează definitiv, o economie care, iată, are şi rezultate rezonabile”, a spus Suciu.

Directorul de comunicare al BNR a mai spus că probabil aceasta va fi tendinţa şi în următoarele săptămâni.

„În următoarele săptămâni probabil că aceasta va fi evoluţia. Spre toamnă, când cantitatea de importuri va creşte probabil că şi dorinţa de euro va creşte şi în momentul respectiv probabil va apărea o anumită fluctuaţie a monedei naţionale. Dar, în termeni relativi, pentru că nu observăm variaţii foarte mari de curs. Nici întârirea de astăzi nu este neapărat una mare, dar este o întârire în termeni concreţi. Această evoluţie de 1 - 2% în interval de una - două zile este, până la urmă, o evoluţie normală, fie că e în întărirea cursului sau în favoarea monedei europene”, a mai spus Dan Suciu.

Luni, euro a coborât la 4,9390 (faţă de 4,9408 - vineri) , dar scădere a înregistrat şi dolarul, cotat la 4,8651 (faţă de 4,9192 - vineri).

Cursul de schimb leu/dolar a ajuns aproape similar cu cel leu/euro, în condiţiile în care, pe pieţele externe, moneda europeană s-a depreciat continuu în ultima perioadă şi ajunsese, miercurea trecută, la paritate cu dolarul, pentru prima data în ultimii 20 de ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO