Bănci și Asigurări

Scăderea creditării a accelerat în noiembrie: datoriile persoanelor fizice şi firmelor au coborât sub 220 mld. lei

Scăderea creditării a accelerat în noiembrie:...

Autor: Ciprian Botea

30.12.2013, 12:48 723

Stocul creditelor acordate populaţiei şi companiilor a scăzut cu 4,1% în luna noiembrie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a ajuns la 219,7 miliarde de lei (49 mld. euro), potrivit datelor agregate de BNR. Creditarea scăzuse cu 3,9% în termeni anuali în luna octombrie.

Scăderea creditării se datorează exclusiv vânzărilor slabe de împrumuturi în valută, care nu au reuşit să acopere rambursările. Creditul în valută a scăzut cu aproape 6% la valori exprimate în euro, până la 30 mld. euro (echivalentul a 134 mld. lei).

Bancherii au rămas fără resurse în valută în condiţiile în care acţionarii străini şi-au retras o parte din liniile de finanţare. Băncile au înrecat să promoveze mai mult creditul în lei, inclusiv în contextul scăderii dobânzilor, dar vânzările de împrumuturi în monedă locală nu au reuşit să compenseze declinul finanţărilor în valută.

Soldul creditelor în lei a urcat cu 1,4% în noiembrie faţă de aceeaşi lună din 2012 şi a ajuns la 85,8 miliarde de lei lei. Companiile au credite în lei de 51 miliarde de lei, în creştere cu aproape 2% faţă de noiembrie 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO