Bănci și Asigurări

Scăderea dobânzilor împinge Ministerul Finanţelor să se împrumute mai mult

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Stefan Musgociu

26.03.2014, 00:02 326

Ministerul Finanţelor a atras 580 de milioane de lei prin vânzarea de titluri de stat cu scadenţa în iunie 2021, prin două licitaţii organizate luni şi marţi, suma fiind cu 70% peste nivelul indicat iniţial. Finanţele au încercat astfel să beneficieze de actuala perioadă în care randamentele plătite au ajuns la minime istorice.

La operaţiunea de luni, Finanţele au atras 535 de milioane de lei, cu 78% peste valoarea programată a operaţiunii, depăşind astfel suma indicativă pentru prima dată în ultimele două luni. Trezoreria a acceptat un cost mediu de finanţare de 5,29% pe an, care a fost acordat şi la licitaţia suplimentară de marţi.

La licitaţia suplimentară statul a împrumutat 45 milioane de lei, în cadrul unei licitaţii suplimentare la care investitorii au indicat doar suma pe care sunt dispuşi să o plaseze în titluri de stat, nu şi randamentul ţintit. Trezoreria a primit oferte de subscriere în sumă de 45 milioane lei, similară valorii programate a licitaţiei. La licitaţia de luni, băncile au plasat ordine de subscriere de 899 milioane de lei. Ieri, ordinele de subscriere au fost plasate prin intermediul a 5 dealeri primari, faţă de 9 câţi au participat la licitaţia principală de luni.

Emisiunea redeschisă luni a fost lansată în luna mai a anului 2011, când Finanţele au atras 500 milioane lei şi au acceptat să plătească un randament mediu de 7,45% pe an. Ulterior, această emisiune a fost redeschisă de mai multe ori, inclusiv luni, suma atrasă prin această emisiune ajungând la aproape 3,6 miliarde de lei.

Finanţele au planificat pentru luna martie emisiuni în moneda naţională în valoare de 2,7 miliarde de lei, dar şi o licitaţie pentru obligaţiuni pe cinci ani în valută, de 200 milioane de euro, luna aceasta ajungând la scadenţă titluri în valoare de circa 5 miliarde lei.

Trezoreria a împrumutat deja 2,3 miliarde de lei şi încă 200 milioane de euro, iar ultima licitaţie din această lună este programată pentru joi, când statul vrea să vândă certificate de depozit cu maturitate de un an în valoare de 500 milioane de lei.

De la începutul anului, Trezoreria a atras 9,1 miliarde de lei şi 679 milioane de euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă 2 miliarde de dolari, sumă atrasă de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO