Bănci și Asigurări

Scaderea dobanzilor si somajul, inamicii economisirii

06.12.2009, 23:07 26

Bancile din Capitala concentrau la sfarsitul lunii octombrie maimult de jumatate din economiile companiilor si populatiei.Conturile curente si depozitele la termen ale acestora insumau 92,8miliarde de lei (25,7 mld. euro), in crestere cu 19% comparativ cuaceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor BNR.

La nivelul intregii tari, economiile populatiei si ale firmelorse ridicau la 176,5 miliarde de lei (41 mld. euro), in crestere cuo cincime comparativ cu octombrie anul trecut.

Bancherii spun ca in perioada urmatoare economisirea isi vacontinua cresterea, chiar daca lupta pentru atragerea delichiditati s-a domolit, iar dobanzile au coborat la o singuracifra.

"Toate bancile au nivel foarte bun al lichiditatii. Cu exceptiaa una-doua banci, nu cred ca vom mai asista la cresteri de dobanzipe final de an in conditiile in care ne punem deja problema ce safacem cu banii avand in vedere inghetarea creditarii", apreciazaGabriel Cretu, director al diviziei de retail banking a OTP.

Bancile au majorat agresiv dobanzile la depozite in prima partea acestui in incercarea de a atrage resurse de la populatie sicompanii pe fondul reticentei ridicate a bancilor in a se imprumutareciproc.

Dobanzile bonificate la lei ajungeau in primavara pana la 20% pean. "Acum, dobanzile s-au stabilizat in jurul a 8-9% pe an si nucred ca vor merge mult mai jos in perioada urmatoare in conditiilein care fiecare banca se lupta sa-si mentina baza de clienti",spune Cretu.

In ciuda scaderii agresive a dobanzilor in a doua jumatate aacestui an, economisirea populatiei si companiilor si-a continuatavansul pe fondul unui sentiment de prudenta din partea populatiesi companiilor confruntate cu incertitudinile privind evolutiaeconomiei.

In perioada urmatoare, cresterea sumelor din depozitele latermen si conturile curente s-ar putea insa aplatiza. "Peransamblu, estimam o crestere cu 10% a economisirii anul viitor.Asteptam insa sa vedem ce masuri de restructurare va adoptaGuvernul la inceputul anului viitor, masuri care ar putea aveaimpact asupra economisirii in sensul ca o parte din banii dindepozite si conturi curente ar putea merge spre consum", apreciazaGabriel Cretu.

In clasamentul pe judete privind nivelul economisirii, Clujulocupa pozitia a doua in functie de economiile acumulate, cu 6,89miliarde de lei (1,6 mld. euro), cu circa un miliard de lei maimult decat anul trecut si in crestere usoara comparatic cu lunaseptembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO