Bănci și Asigurări

Scăderea veniturilor din dobânzi şi titluri adânceşte pierderea Carpatica

Johan Ga­briels, directorul general al Carpatica

Nevoia de capital combinată cu ajustările planificate pentru primul semestru nu au permis creşterea portofoliului de credite şi utilizarea excesului de lichiditate.

Johan Ga­briels, directorul general al Carpatica Nevoia de capital combinată cu ajustările planificate pentru primul semestru nu au permis creşterea portofoliului de credite şi utilizarea excesului de lichiditate.

Autor: Ciprian Botea

12.08.2015, 00:05 494

Carpatica, o bancă de talie medie controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, a înregistrat o pierdere de 15 milioane de lei în primul semestru, faţă de un rezultat negativ de 350.000 de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul diminuării cu 40% a veniturilor. Soldul creditelor nete a scăzut sub pragul de un miliard de lei.

„Nevoia de capital combinată cu ajustările planificate pentru primul semestru nu au permis creşterea portofoliului de credite şi utilizarea excesului de lichiditate“, a declarat Johan Ga­briels, directorul general al Carpatica.

Banca avea la finalul lunii iunie credite nete de 999 milioane de lei, în scădere cu 3,5% comparativ cu decembrie anul trecut, în timp ce volumul depozitelor a scăzut cu aproape 3% şi a ajuns la 2,8 miliarde de lei. Deşi resursele atrase de la clientelă ar permite creşterea creditării, Carpatica nu are suficient capital, rata solvabilităţii fiind de 8,1%, adică aproape de minimul legal de 8%, dar sub nivelul minim recomandat de BNR, de 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO