Bănci și Asigurări

Scandal fără precedent. BNR respinge la CEC doi vicepreşedinţi fără experienţă bancară, propuşi de PDL. Unul dintre ei este fiul prefectului de Cluj

Andrei Stamatian, 34 de ani, era propus pentru postul de prim-vicepreşedinte. El este fiul prefectului PDL de Cluj

Stamatian este absolvent al universităţii americane Stanford şi fiu al actualului prefect de Cluj Florin Stamatian, singura poziţie de conducător de bancă deţinută până acum fiind cea de preşedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe

Autor: Razvan Voican, Liviu Chiru

09.05.2011, 23:50 9047

Banca Naţională a respins no­minalizările MinisteruluiFinanţelor, care reprezintă statul ca acţionar al CEC Bank, privindinstalarea lui Andrei Stamatian, fiul prefectului de Cluj, înfuncţia de prim-vice­pre­şedinte cu atribuţii pe financiar, şi alui Răzvan-Andrei Micu, consilier al mi­nis­trului GheorgheIalomiţianu, ca vicepreşedinte pe retail, afirmă surse bancare.

Finanţele sunt acum nevoite să "reformuleze" nominalizările:Stamatian, 34 de ani, este desemnat tot pentru rangul deprim-vicepreşedinte al băncii de stat, dar de data aceasta caresponsabil cu retailul, în timp ce lui Micu îi va fi atribuit unpost de membru neexecutiv al Consiliului de Administraţie.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii BNR nu au dorit să comentezesubiectul. Nici Ministerul Finanţelor nu a furnizat explicaţii pânăla închiderea ediţiei.

Stamatian şi Micu au fost principalele schimbări pe careMinisterul Finanţelor, controlat de PD-L, a încercat să le operezeîn echipa de management a lui Radu Gheţea, care deţine funcţia depreşedinte al CEC din 2007. Gheţea fusese numit la conducerea CECde către ministrul liberal Varujan Vosganian şi a beneficiatconstant de susţinerea BNR, susţinere care i-a asigurat şireînnoirea mandatului care tocmai îi expiră.

Într-un mod mai puţin obişnuit pentru o instituţie de stat, încare numirile sunt de regulă politice, el a avut libertatea de a-şialege colaboratorii şi astfel l-a adus la CEC pe GheorgheCarabasan, un veteran al sistemului bancar, pe care l-a promovat în2008 ca prim-vicepreşedinte. De asemenea, a adus-o pe MihaelaLucica Popa ca vicepreşedinte pe corporate tot în 2007. Cu toateacestea, politicul a avut în mod constant tentative de a seinfiltra sub o formă sau alta în conducerea celei mai mari bănci destat, însă cel puţin la nivel de preşedinte a fost ruptă tradiţiaschimbărilor operate de fiecare dată când un alt partid venea laputere.

Politizarea CEC a căpătat pro­por­ţii extreme la sfârşitulanilor '90, când conducerea de atunci afiliată PNŢCD a dus bancaîntr-o asociere cu fostul FNI, implicând-o astfel în scandalulcelui mai răsunător faliment al unui fond mutual.

În AGA de la CEC de pe 31 martie 2011 PDL a încercat să profitede expirarea mandatelor membrilor conducerii executive pentru aaduce două nume noi: Andrei Stamatian, care are şase ani deexperienţă în domeniul bancar, şi Andrei-Răzvan Micu, care nu aredeloc experienţă în acest sector, motiv pentru care BNR nici nu aacceptat instalarea sa pe un post executiv.

Finanţele au adus astfel CEC Bank în situaţia de nedorit caBanca Naţională să nu-i accepte nominalizările, creând o situaţiecare în principiu poate leza în mod inutil reputaţia uneiinstituţii de credit.

Stamatian este absolvent al universităţii americane Stanford şifiu al actualului prefect de Cluj Florin Stamatian, singura poziţiede conducător de bancă deţinută până acum fiind cea de preşedinteal Raiffeisen Banca pentru Locuinţe - o bancă de nişă. În cazul încare BNR va accepta a doua sa nominalizare, el va deveni cel maitânăr executiv dintr-o bancă de top. CEC Bank a încheiat anul 2010pe locul al patrulea în clasamentul activelor, cu o cotă de piaţăde 6,35%.

Potrivit surselor citate, Cristian Tudorancea, care deţinea din2005 funcţia de vicepre­şedinte executiv şi avea înresponsabilitate retailul, va rămâne în bancă, fiindu-i alocatăfuncţia de director de reţea şi urmând a-i fi subordonat luiStamatian.

Mihaela Popa, vicepreşedinte responsabil cu segmentul corporate,a primit un nou mandat, asemenea lui Gheţea, în timp ce MirelaIovu, vicepreşedinte responsabil cu aria juridică, rămâne cu rangulde director pe acest domeniu.

Tudorancea era cel mai vechi membru al echipei de conducere abăncii, deţinând postul de vicepreşedinte din mai 2005, cândpreşedinte era Eugen Rădulescu - actualmente director de audit înBNR. Anterior Tudorancea lucrase pentru fosta Bancă Agricolă,preluată de Raiffeisen Bank, ultima poziţie deţinută fiind cea dedirector al direcţiei carduri.

Aceasta nu este prima dată când BNR blochează o numire politicăîn conducerea CEC. În urmă cu doi ani - în martie 2009 - oficialiiBNR au reacţionat public când Mircea Ursache, şeful de atunci alAVAS şi un membru marcant al PSD, a afirmat că Radu Gheţea ar fiurmat să fie înlocuit de la conducerea băncii de stat, cel indicatca posibil succesor fiind Enache Jiru. Ca autoritate desupraveghere, banca centrală recunoaşte dreptul acţionarului de aalege conducerea băncii, dar în condiţiile cerin­ţelor deprudenţialitate, nu pe criterii politice, a arătat atunci NicolaeCinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, în­tr-unadintre puţinele sale ieşiri publice. El a explicat că schimbăriledin conducerea băncilor trebuie operate cu "dis­cre­ţie", pentru anu afecta reputaţia instituţiei, dar şi pentru a evita riscul capersoana nominalizată să nu primească avizul BNR.

În prezent consiliul de administraţie al CEC este dominat deoameni ai PDL: fostul ministru de finanţe Gheorghe Pogea, BogdanDrăgoi (secretar de stat în MFP), Mihai Gogancea Vătăşoiu(vicepreşedinte al ANAF), Ene Dinga, Dragoş Bănescu (secretargeneral al MFP), Valentin Mavrodin, Ciprian Badea (director alDirecţiei juridice din MFP).

Din postul de preşedinte Gheţea a coordonat strategia de înnoirea băncii, care a însemnat inclusiv preluarea unui nou brand - CECBank, dar şi împrospătarea aspectului unităţilor teritoriale şiinformatizarea acestora. Mai mult de jumătate dintre unităţi aufost aduse până în prezent în linie cu noua imagine a băncii.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24