Bănci și Asigurări

Scandal imens în Ucraina: Autorităţile acuză firma de audit şi consultanţă PwC că nu a descoperit o gaură de 5,5 mld. dolari la cea mai mare bancă privată, care a trebuit să fie naţionalizată de stat

Scandal imens în Ucraina: Autorităţile acuză firma de...

Autor: Ştefan Stan

10.07.2017, 13:12 9685

Autorităţile din Ucraina iau în calcul posibilitatea de a revoca dreptul PwC de a face audit în cadrul băncilor domestice, după ce autorităţile oficiale au descoperit o gaură de 5,5 miliarde de doalri în PrivatBank, creditorul care a fost naţionalizat la sfârşitul anului trecut, potrivit Financial Times.

Situaţia marchează o lovitură reputaţională puternică la adresa firmelor din Big 4 şi în special împotriva PwC, care deja este pusă în faţa unor anchete în Marea Britanie legate de auditul diviziei italiene a BT.

Descriându-se ca ”dezamăgită profund de calitatea auditului desfăşurat de PwC pentru Privat Bank”, Banca Naţională a Ucrainei a spus că va lua măsuri adecvate în legătură cu PwC în viitorul apropiat.

PwC s-a descris ca fiind dedicată pieţei din Ucraina şi a anunţat că doreşte un dialog constructiv cu Banca Naţională a Ucraieni.

”Nu am fost informaţi că Banca Naţională a Ucrainei ar fi ajuns la vreo decizie de a ne elimina din lista de auditori bancari, şi dacă acesta va fi cazul, vom examina opţiunile pentru a schimba decizia”, a spus purtătorul de cuvânt al PwC.

Banca Centrală a subliniat că are dreptul să taie o firmă de audit de pe lista auditorilor autorizaţi, şi că ar fi cerut camerei auditorilor din Ucraina să elimine o firmă de audit de pe lista celor care au dreptul să verifice entităţi ucraineene. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO