Bănci și Asigurări

Scandal în China: Chinezii au protestat violent după ce mai multe băncii au blocat retragerile. Statul promite plăţi în mai multe tranşe pentru a linişti spiritele

Scandal în China: Chinezii au protestat violent după ce...

Autor: Petru Mazilu

12.07.2022, 10:17 3335

Autorităţile din provincia chineză Henan anunţă că vor începe să elibereze bani clienţilor cărora le-au fost îngheţate fondurile de către mai multe bănci, potrivit BBC.

Anunţul a fost făcut la doar o zi după ce un protest rar întâlnit în capitala Henan, Zhengzhou, a devenit violent. Plăţile vor fi efectuate în etape începând de vinerea aceasta, spun autorităţile locale de reglementare.

Se crede că cele patru bănci care au fost în centrul protestelor au îngheţat circa 39 de miliarde de yuani (5,8 miliarde de dolari) din depozite.

Biroul de reglementare bancară şi de asigurări din Henan şi Biroul provincial de supraveghere financiară locală din Henan au prezentat planurile de a efectua plăţile către clienţi prin intermediul unei asociaţii locale supravegheate de banca centrală a Chinei. Autorităţile de reglementare au cerut clienţilor să contacteze asociaţia începând de vineri.

Cu toate acestea, anunţul a fost criticat de unii utilizatori chinezi de reţele sociale.

„Sunt şocat de guvernul neruşinat din Henan. Aceasta este salvarea noastră. De ce [avem] nevoie de plata voastră în avans? Vrem dreptul la libertatea de a economisi şi de a ne retrage banii!", a scris o persoană pe Weibo.

„Declaraţia nu oferă niciun indiciu clar [despre modul în care intenţionează să ne elibereze economiile]. Pur şi simplu nu vor să ne returneze banii", a spus alt chinez

Duminică, un protest la care au participat sute de persoane în capitala Henan, Zhengzhou, a devenit violent. Demonstranţii au spus că băncile le-au îngheţat depozitele din cauza unor presupuse modernizări ale sistemelor lor interne în aprilie, dar că de atunci nu au mai comunicat cu ei.

Videoclipurile difuzate pe reţelele de socializare au arătat un grup de bărbaţi neidentificaţi, despre care se crede că sunt membri ai personalului de securitate, împingându-i pe protestatari şi aruncând cu sticle cu apă în ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels