Bănci și Asigurări

Scandal major la ASF, instituţia care supraveghează piaţa de asigurări: conducerea confirmă că are suspiciuni privind favorizarea anumitor companii din zonele supravegheate de către angajaţi ai instituţiei. ”Documente provenite din cele trei sectoare supravegheate comţineau erori voite pentru a favoriza anumite firme şi a le oferi posibilitatea de constestare, spre avantajul lor

Scandal major la ASF, instituţia care supraveghează...

Autor: Mircea Nica

12.01.2021, 13:05 459

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a confirmat că anumite documente provenite din cele trei sectoare supravegheată de ASF, piaţa de capital, asigurări şi pensii private, conţineau erori voite pentru a favoriza anumite firme şi a le oferi posibilitatea de contestare spre avantajul lor, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii ASF.

“Pot confirma faptul că ceea ce a fost semnalat în presă este adevărat. Pot confirma că actuala conducere a ASF a demarat un amplu proces de evaluare a întregii activităţi a Autorităţii dar şi a subiectelor care au adus atingere credibilităţii ASF de-a lungul timpului. De altfel presa a mai semnalat cu mai multe luni în urmă fel de fel de nereguli sau situaţii care presupun cel puţin conflicte de interese ale unor angajaţi ai Autorităţii”, a transmis Daniel Apostol, purtătorul de cuvând al Autorităţii.

Cu toate acestea, sesizările nu au surprins actuala conducere a ASF, iar Nicu Marcu, preşedintele ASF dispus încă de la începutul mandatului său o analiză riguroasă internă, a mai transmis Daniel Apostol.

“Preşedintele Nicu Marcu a semnalat şi solicitat organelor competente ale Parchetului analizarea activităţilor ASF astfel încât dacă şi unde se constată încălcarea legii, cei vinovaţi să suporte consecinţele legale fireşti.”

Mai mulţi directori şi angajaţi din ASF fac parte din cercul de suspecţi.

Potrivit Financial Intelligence, Mihaela Cojocaru, director la direcţia de reglementare şi autorizare din cadrul ASF, a fost dată afară. Informaţia a fost confirmată de Nicu Marcu, preşedintele ASF, care a preluat poziţia la mijlocul anului trecut.  

ASF traversează un amplu proces de restructurare şi de îmbunătăţire a activităţii, iar hotărârea luată de Nicu Marcu este să se facă repede lumină cu privire la procedurile de lucru în reglementare, supraveghere şi control în toate cele trei sectoare.

“Există indicii şi suspiciuni cu privire la practici incorecte, iar dacă concluziile analizelor interne solicitate în Consiliu de către Presedintele Autorităţii vor conduce către demonstrarea unor vinovăţii, atunci Preşedintele va dispune măsuri drastice de intrare în legalitate şi de penalizare a celor găsiţi vinovati””, a mai transmis Daniel Apostol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO