Bănci și Asigurări

Scandalul Euroins atinge noi cote. Premierul Ciucă către ASF: Trebuie găsite soluţii prin care dacă Euroins intră în insolvenţă să poată fi preluată cota de piaţă RCA. ASF păstrează tăcerea

Premierul Nicolae Ciucă şi Nicu Marcu  preşedintele ASF au discutat recent în legătură cu situaţia Euroins şi cu posibila plafonare a tarifelor RCA.

Premierul Nicolae Ciucă şi Nicu Marcu preşedintele ASF au discutat recent în legătură cu situaţia Euroins şi cu posibila plafonare a tarifelor RCA.

Autor: Mircea Nica

16.03.2023, 10:00 1592

♦ Euroins România, liderul pieţei RCA, îşi va primi verdictul săptămâna aceasta după ce Nicolae Ciucă, premierul României, a declarat că a purtat discuţii cu Nicu Marcu, preşedintele ASF Pe lângă soluţiile cerute de premier în cazul unei insolvenţe a Euroins, plafonarea preţurilor pe o perioada determinată de timp ar putea fi una dintre soluţii, dar trebuie stabilit pentru cât timp ♦ În ceea ce priveşte pulsul pieţei, unii actori din piaţa asigurărilor sunt de părere că situaţia Euroins România nu este una de insolvenţă sau faliment, existând şi posibilitatea de a interveni prin FGA pentru o administrare temporară.

Piaţa asigurărilor şi principalii actori ai acestei pieţe aşteaptă concluzia controlului ASF la compania Euroins România, lider al pieţei RCA, situaţia fiind urgentată de către Nicolae Ciucă, premierul României, care a declarat după o întrevedere recentă cu Nicu Marcu, preşedintele ASF, că trebuie să se găsească şi soluţii prin care dacă Euroins intră în insolvenţă, să poată fi preluată.

Pe lângă soluţia de preluare cerută de premierul României, Nicolae Ciucă a mai menţionat că plafonarea tarifelor RCA ar putea fi o soluţie pe o perioadă determinată de timp, dar experţii trebuie să stabilească pentru cât timp.

„Mâine (joi - n.red) şeful ASF (Nicu Marcu - n.red) va prezenta o concluzie. Încă nu s-a finalizat controlul la Euroins, care are o piaţă destul de consistentă“, le-a spus ieri premierul miniştrilor în şedinţa de guvern, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Potrivit premierului, „trebuie soluţii prin care dacă Euroins intră în insolvenţă, să poată fi preluată“ „Poate fi o soluţie de plafonare a preţurilor, pe o perioadă determinată de timp. Stabilim cu experţi cât“, a spus Ciucă. Întâlnirea premierului cu preşedintele ASF a venit într-un context în care în cazul companiei Euroins România este vehiculată a fi cu o gravă deficienţă de capital, ceea ce ar putea însemna un nou şoc pe piaţa RCA, al doilea într-un timp foarte scurt de la precedentul faliment al City Insurance. Deşi reprezentanţii grupului bulgar din care face parte Euroins România, respectiv Eurohold, susţine că societatea îndeplineşte cerinţele de capital şi consideră că schimbarea reasigurătorului cu EIG Re, care este o companie din cadrul aceluiaşi grup, ar îmbunătăţi situaţia Euroins, controlul ASF încă nu este finalizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO