Scandalul „naţionalizării“ pensiilor private (Pilon 2). Un click pe butonul send a costat NN Pensii 750.000 de lei, iar pe şefa Raluca Ţintoiu retragerea autorizaţiei. ASF: „NN Pensii a recunoscut greşeala. Era evidentă.“

14 apr 2017 Autor: Anelis Baciu

Avertizarea privind o aşa-zisă naţionalizare a sistemului de pensii private obligatorii trimisă pe e-mail de către NN Pensii clienţilor a fost sancţionată dur de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care a decis amendarea cu 750.000 de lei a companiei şi retragerea autorizaţiei direc­to­rului general Raluca Ţintoiu.

Pe lângă demitere, Ralu­ca Ţintoiu, care se afla la con­ducerea NN Pensii din 2013, a fost sancţionată şi cu o amendă de 100.000 de lei. Amenda aplicată societăţii NN Pensii reprezintă 1% din capitalul social şi este cea mai mare din istoria Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). O amendă mai mare, res­pectiv 360.000 de euro, a fost dată de fosta Comisie de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private tot către NN.

„Prin transmiterea de informaţii înşelătoare că­tre opinia publică prejudiciezi şi destabi­li­zezi sistemul de pensii private obliga­to­rii. Pe o piaţă financiară atât de sensibilă nu poţi să faci aşa ceva. Este o greşeală impar­do­nabilă. NN Pensii a recunoscut greşeala, era evi­dentă. Nu i-a îndemnat nimeni la aşa ceva. Este problema lor după ce declaraţii politice s-au luat. Pe noi ne interesează relaţia lor cu be­neficiarii pensiilor. Ne interesează ca sis­temul să funcţioneze în parametri normali, şi sis­temul functionează în parametri foarte buni, este un sistem sănătos, care are realizări, nu a avut hop-uri, scandaluri. Este prima dată când, după părerea mea, dintr-o neatenţie sau grabă anormală, s-au luat asemenea decizii de către un fond important“, a spus Ion Giu­res­cu, vicepreşedintele Auto­rităţii de Supra­ve­ghere Financiară (ASF), responsabil de sectorul pensiilor private.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.04.2017

 
Cuvinte cheie:
fonduri de pensii
, nationalizare
, pensii private
, Pilon 2
, NN Pensii
, costuri
, ASF
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide