Bănci și Asigurări

Scandalul RCA se mută de la ASF şi brokeri la asigurători şi service-uri

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Anelis Baciu

19.09.2014, 00:03 700

UNSAR (uniunea profesională a asigurătorilor) a reacţionat ieri la o declaraţie anterioară a asociaţiei service-urilor auto independente (ASSAI) privind încurajarea de către companiile de asigurări a evaziunii fiscale, pe care o cataloghează ca fiind o încercare de defăimare şi calomniere.

ASSAI spunea anterior că jucători importanţi din piaţa asigurărilor auto obligatorii (RCA) îşi optimizează cheltuielile cu despăgubirile prin subevaluarea daunelor, folosindu-se de sistemul de despăgubire în regie proprie. Potrivit ASSAI, peste 88.000 de păgubiţi RCA au fost despăgubiţi în acest mod în ultimul an, ceea cea dus la pierderi din taxe şi impozite  de peste 57 mil. lei.

UNSAR respinge însă acuzaţia potrivit căreia despăgubirea în regie proprie ar presupune în realitate plata subevaluată a daunelor şi aduce în discuţie legalitatea acestui sistem. UNSAR susţine că potrivit reglementărilor în vigoare, asigurătorul suplimentează valoarea despăgubirii estimate iniţial în cazul în care facturile eliberate de service-uri indică o valoare mai mare a costurilor de reparaţie.

Contre între asigurători şi service-uri au existat şi în trecut, dar acuzaţiile nu au mers niciodată până la un asemenea nivel. ASSAI a transmis scrisori mai multor instituţii publice cu privire la încurajarea de către asigurători a fenomenului de evaziune fiscală.

Companiile membre UNSAR afirmă că despăgubirile în regie proprie nu au ca efect creşterea evaziunii fiscale. „Faptul că anumite unităţi reparatoare nu emit factură pentru serviciile prestate reprezintă o practică asumată de acestea şi nu poate fi asociată în niciun fel cu politica de despăgubire a companiilor de asigurări”, argumentează UNSAR.

Dacă în ceea ce priveşte disputa privind legislaţia pe RCA propusă de ASF asigurătorii nu au avut nicio reacţie, şi nu au prezentat niciun punct de vedere în ceea ce priveşte măsura de plafonarea a comisionului de intermediere al brokerilor la 10% sau a majorări pragului de solvabilitate de la 1 la 1,3, UNSAR a reacţionat rapid însă la acuzaţiile aduse de service-uri auto.

Piaţa asigurărilor RCA a trecut în ultimele luni prin numeroase scandaluri, de la asigurători în administrare specială datorită imposibilităţii de plată a daunelor, la reglementări tot mai numeroase şi dure şi neînţelegeri între jucătorii din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO