Bănci și Asigurări

Scenarii: Dacă ar prelua Banca Românească, Banca Transilvania ar ameninţa poziţia BCR, iar OTP ar intra în top zece

Scenarii: Dacă ar prelua Banca Românească, Banca...

Autor: Anelis Baciu

09.05.2017, 00:05 2606
Pe lângă Banca Românească, în piaţă se discută vânzarea a încă trei bănci, respectiv Bancpost, Veneto Banca şi Marfin Bank.
 
Disputată între OTP Bank şi Banca Transilvania, achiziţia Băncii Româneşti, instituţie de credit cu circa 1,8% cotă de piaţă, are o miză importantă pentru ambii potenţiali cumpărători. În scenariul unei preluări, Banca Transilvania ar ajunge la o cotă de piaţă de 15%, ameninţând poziţia BCR, cea mai mare bancă după active cu o cotă de piaţă de circa 16,5%.
 
Achiziţia Băncii Româneşti, deţinută de National Bank of Greece (NBG), ar avea un impact semnificativ şi pentru OTP Bank, în condiţiile în care sucursala locală a grupului maghiar ar intra în top zece bănci locale după active. La finalul anului trecut OTP Bank avea o cotă de piaţă de 2,2%, ceea ce înseamnă că preluarea Băncii Româneşti ar duce la creşterea cotei de piaţă a OTP la 4%.
 
OTP intenţionează să cumpere o bancă pe piaţa românească cu cel puţin 1% cotă de piaţă în acest an, dar nu exclude nici achiziţiile de portofolii separate de retail şi IMM-uri (companii mici şi mijlocii - n.red.). Ungurii vor să ajungă la cel puţin 5% cotă de piaţă în România pe termen mediu, dublu faţă de cât au în prezent. OTP a mai trecut printr-o achiziţie în România, în 2014, când a preluat subsidiara locală a portughezilor de la Millennium.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO