Bănci și Asigurări

Care este scenariul de revenire a economiei României în opinia lui Csaba Balint, membru în boardul BNR: economia se va înviora rapid în faza iniţială, iar apoi se va aplatiza treptat, cu posibile scăderi înainte să atingă nivelul pre-criză

Care este scenariul de revenire a economiei României în...

Autor: Cristina Bellu

03.09.2020, 14:22 591

Csaba Balint, membru al CA al BNR, consideră că traiectoria redresării economiei României va urma un scenariu între „V” şi „L”, unde revenirea economiei urmăreşte o înviorare rapidă în faza iniţială, iar ulterior se aplatizează treptat, marcând şi posibile scăderi tranzitorii înainte să atingă nivelul înregistrat înainte de criza generată de pandemia de COVID-19..

“Acest profil al recuperării economice este scenariul cel mai probabil în opinia mea, şi îl putem numi scenariu de bază sau V1, însă este condiţionat de un set de factori printre care gestionarea situaţiei epidemice fără a fi necesară reapelarea la măsuri de închidere generalizată ale economiilor, precum şi recuperarea principalelor economii ale lumii în linie cu aşteptările indicate de majoritatea analiştilor profesionişti”, spune Csaba Balint într-o amplă analiză publicată pe portalul de opinii al Băncii Naţionale, OpiniiBNR.ro.

În acelaşi timp, Csaba Balint consideră că revenirea economiei locale poate fi anulată  prin măsuri care să submineze în mod semnificativ încrederea investitorilor în economia României, cum ar fi pierderea categoriei ratingului de ţară recomandată pentru investiţii, care ar implica costuri imense pentru toate sectoarele economiei.

“Numărul şi diversitatea condiţiilor care sunt necesare pentru recuperarea deplină indică faptul că economia se află în pragul unei etape foarte fragile a procesului de redresare. Dacă nu acordăm atenţia cuvenită circumstanţelor care ar putea pune în pericol revenirea, atât progresele obţinute până acum, cât şi perspectivele viitoare se pot schimba radical într-o fracţiune de secundă”.

De asemenea, în absenţa unor abordări adecvate şi responsabile în perioada următoare, din partea tuturor actorilor, acumularea extrem de rapidă a datoriilor - o tendinţă tipică a crizei actuale, mai ales în cazul sectorului public, creează toate premisele unei furtuni din familia crizelor financiare clasice.

“Deşi sunt sceptic în această privinţă, totuşi nu poate fi exclus în totalitate un scenariu oarecum mai optimist decât cele prezentate mai sus, pe fondul unor utilizări extrem de eficiente a fondurilor UE, soluţii medicale integrate şi imediat accesibile etc., urmate de o revenire mai rapidă a pieţei muncii şi a încrederii în economie. Primul pas şi cel mai important însă este să limităm riscurile deja cunoscute şi să consolidăm, prin măsuri sustenabile, recuperarea care s-a conturat deja”, mai spune Csaba Balint.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO