• Leu / EUR4.7607
  • Leu / GBP5.5053
  • Leu / USD4.2327
Bănci și Asigurări

Schimb dur de replici între guvernatorul BNR şi preşedintele Senatului. Isărescu: Nu am ţinut artificial la 1,75% dobânda de politică monetară, Roborul nu a fost manipulat. Tăriceanu: Nu vrem să punem doar întrebări, putem primi şi sugestii

Schimb dur de replici între guvernatorul BNR şi preşedintele Senatului. Isărescu: Nu am ţinut artificial la 1,75% dobânda de politică monetară, Roborul nu a fost manipulat. Tăriceanu: Nu vrem să punem doar întrebări, putem primi şi sugestii

Autor: Alina Botezatu

12 feb 2019 3838

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, marţi, că nu a ţinut artificial dobânda de politică monetară la 1,75%

„Nu am ţinut artificial la 1,75% (rata dobânzii de politică monetară - n.red.)”, i-a răspuns Mugur Isărescu, marţi, senatorului ALDE Daniel Zamfir, la audierea din Parlament.

În plus, Guvernatorul BNR a susţinut că a declarat că va creşte ROBOR, drept răspuns la o altă întrebare că i-a încurajat pe oameni să ia credite ştiind că va creşte indicele ROBOR.

„A, spus un lucru foarte clar: dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”, a continuat Isărescu.

„Întrebarea dacă ROBOR a fost manipulat? Răspunsul este Nu. ROBOR-ul poate fi stabilit doar între bănci, dar nu este o înţelegere de tip cartelar”, a afirmat Mugur Isărecu, marţi, la audierea din Comisia economică a Senatului.

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, a declarat, marţi, că parlamentarii sunt dispuşi, pentru a scădea din costurile finanţării pentru firmele, să primească şi sugestii de la reprezentanţii Băncii Naţionale a României.

„Putem aduce lucrurile pe un culoar mai favorabil? Putem să facem ceva împreumă? Nu vrem să punem doar întrebări, putem primi şi sugestii”, a declarat, marţi, Călin Popescu-Tăriceanu, la audiere Consiliului de Administraţie al BNR.

De asemenea, preşedintele Senatului a făcut aceste declaraţii referindu-se la faptul că firmele româneşti se împrumută scump, deşi firmele româneşti reprezintă cel mai mare contributor în funcţie de cifra de afaceri şi de profit, comparativ cu multinaţionale, dar nu se pot împrumuta de pe pieţele internaţionale.

Acesta a mai spus că, în condiţiile în care LIBOR a fost manipulat, „nu putem exclude din start manipularea ROBOR”.

 

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7607
Diferență: -0,0252
Ieri: 4.7619
Azi: 4.2327
Diferență: 0,0118
Ieri: 4.2322
Azi: 5.5053
Diferență: -0,0309
Ieri: 5.5070
Azi: 4.1761
Diferență: -0,2127
Ieri: 4.1850