Bănci și Asigurări

Schimbare. Fondurile de pensii au 20,5% din titlurile de stat româneşti, depăşind plasamentele străinilor, care au scăzut la 18,4%

Schimbare. Fondurile de pensii au 20,5% din titlurile de...

Autor: Claudia Medrega

09.12.2019, 18:45 228

Deţinerile fondurilor de pensii au ajuns în luna septembrie la 20,5%, depăşind plasamentele străinilor. Băncile au în continuare cea mai mare expunere pe titluri de stat emise pe piaţa locală, respectiv 45%. Expunerea investitorilor străini pe titlurile româneşti a scăzut după nouă luni la 18,4%, după ce în primul semestru era de 19,6%.

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat locale, denominate în lei şi euro, totalizau 30,4 mld. lei la sfârşitul primlor nouă luni din acest an, ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică scăzând în septembrie la 18,4%, conform celor mai recente statistici ale Ministerului Finanţelor.

Scăderea expunerii investitorilor străini pe titlurile de stat emise pe piaţa internă, res­pec­tiv ieşirile de capitaluri au determinat in­trarea monedei naţionale pe un trend de de­preciere în raport cu euro, cursul urcând în sep­tembrie spre 4,75 lei/euro, de la 4,72-4,73 lei/euro în lunile de vară. Leul a continuat să piardă teren în faţa euro în lunile de toamnă, cursul de referinţă anunţat de BNR urcând în 21 noiembrie la un maxim istoric de peste 4,8 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO