Bănci și Asigurări

Schimbari mari in topul asiguratorilor de viata, dar doar de la locul trei in jos

Schimbari mari in topul asiguratorilor de viata, dar doar de la locul trei in jos

Click pentru imaginea marita

13.04.2007, 15:21 87

ING Asigurari de Viata si AIG Life continua sa ocupe primele doua pozitii in top zece, in timp ce celelalte opt companii au facut schimb de pozitii. Un alt element de noutate este intrarea Generali in top zece asiguratori de viata pe fondul unei cresteri de 103% in euro pe acest tip de polite si iesirea Interamerican.
Chiar daca Interamerican a inregistrat anul trecut o crestere de 23% pe asigurari de viata pana la 7,8 milioane de euro, nu a putut depasi ritmul accelerat de crestere al celor de la Generali, care au subscris anul trecut prime brute in valoare de 11,63 milioane de euro. O miscare strategica facuta de cei de la Generali anul trecut a fost intrarea pe segmentul asigurarilor de viata unit-linked prin lansarea Generali Investment Unit Solution.
Liderul asigurarilor de viata continua sa fie ING Asigurari de Viata, companie ce a subscris anul trecut prime brute in valoare de 123,1 milioane de euro, cu 13,5% mai mult decat in 2005. De asemenea, ING Asigurari a inregistrat anul trecut un profit brut in valoare de circa 12 milioane de euro preluand titlul de cea mai profitabila companie de la Allianz-Asigurari. Bazandu-se pe pozitia detinuta pe piata locala, ING Viata mizeaza in acest an pe o crestere de 15% a veniturilor din prime brute subscrise pana la 500 milioane de lei (141 milioane de euro). Bram Boon, directorul general al ING Asigurari de Viata, anunta la inceputul acestui an ca compania nu va mai inregistra acelasi profit si in 2007 ca urmare a implicarii active in sistemul de pensii private, targetul ING fiind sa detina 25% din piata pensiilor facultative si de 30% pe pensii private obligatorii.
AIG Life continua sa se mentina pe locul doi in top 10 si in acest an printr-o crestere de 39,12% a primelor brute subscrise pana la 39,72 milioane de euro ca urmare a diversificarii distributiei si a cresterii numarului de vanzari noi ca numar de clienti, cat si ca prima medie pe client, aceasta din urma fiind de 500 de euro pe an. Ca si cei de la ING Viata, AIG Life studiaza piata pensiilor private, urmand sa ia o decizie finala dupa ce autoritatile romane vor rezolva anumite probleme evidentiate de companiile de asigurari membre ale Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) legate de nivelul prea mic de 2% al contributiei initiale pentru pilonul II (in conditiile in care toate tarile membre UE din regiune au inceput cu o contributie de peste 6%), comisioanele de administrare, perioada de atragere a participantilor, rata minima de rentabilitate.
Pe fondul unei scaderii a volumului de prime brute subscrise cu 28,4% de Asiban in 2006, Asirom a reusit sa urce de pe pozitia a patra pe a treia in conditiile in care businessul sau din viata a crescut cu 13,2% pana la 25,8 milioane de euro.
O ascensiune puternica in clasament a avut-o Grawe, companie ce a urcat patru pozitii intr-un singur an, de pe locul noua pe cinci.
Grawe Romania a subscris in 2006 prime brute in valoare de 18,3 milioane de euro, in crestere cu 87,8% fata de nivelul din 2005. Peter Kasyk, directorul general al Grawe Romania, explica aceasta crestere prin dezvoltarea retelei proprii de agenti in conditiile in care compania lucrase foarte mult cu brokerii de asigurare pana in 2005. In prezent, Grawe are un numar de 850-900 de agenti de asigurare si colaboreaza cu 15 brokeri de asigurare.
Alti asiguratori care au urcat in top anul trecut sunt Allianz-Tiriac Asigurari si Aviva care ocupa in prezent locurile patru si sase, dupa ce in 2005 erau cu doua pozitii mai jos. Cu un ritm de crestere de 37,16%, Allianz-Tiriac a subscris anul trecut prime brute in valoare de 24,73 milioane de euro din asigurari de viata. Asemeni celor de la ING Viata, si asiguratorul german vrea sa detina o pozitie importanta pe pensii private atat pe pilonul II, cat si pilonul III.
O alta companie care este in plina ascensiune este Aviva, asigurator care a subscris anul trecut prime brute de 18 milioane de euro, cu 33,3% mai mult decat in 2005. Cu un nou director executiv in persoana lui Shah Rouf, Aviva si-a propus ca in urmatorii trei ani sa ocupe prima pozitie pe polite noi, dar si pe pensii private.
Desprinsa din BCR Asigurari, compania de asigurari de viata a grupului BCR a inregistrat anul trecut venituri de 14,29 milioane de euro. BCR Asigurari de Viata si-a propus ca in acest an sa subscrie de doua ori mai multe prime brute decat in 2006 pe fondul dezvoltarii retelei teritoriale si a unor noi produse de bancassurance ce vor permite accesul la segmente de piata noi.
Omniasig Asigurari de Viata a coborat doua pozitii in top 10 asiguratori de viata 2006 din cauza unei scaderi de 9,6% a primelor brute subscrise pana la 13,8 milioane de euro.
Evolutia negativa a volumului primelor brute subscrise de Omniasig Viata in 2006 s-a datorat pierderii canalelor bancare, precum BCR si CEC, care furnizau pana anul trecut peste 50% din portofoliul de clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO