Bănci și Asigurări

Schneider, Asirom: Asigurarea auto Casco a ajuns la fel de scumpa ca in statele europene

Schneider, Asirom: Asigurarea auto Casco a ajuns la fel de scumpa ca in statele europene

Boris Schneider, directorul general al Asirom: Piata romaneasca are problema frecventei daunelor, avem foarte multe accidente mici. O alta problema este ca dauna medie a urcat cu 20% in ultimul an.

05.06.2009, 00:00 73
Politele auto Casco, cea mai importanta linie de business pentru companiile locale de asigurari, s-au scumpit cu aproape 40% in ultimii doi ani, ajungand sa coste la fel ca in statele dezvoltate ale Uniunii Europene, unde insa nivelul de trai este mai ridicat, afirma Boris Schneider, directorul general al Asirom, al treilea jucator din piata asigurarilor, controlat de austriecii de la Vienna Insurance Group.
Aceasta constatare vine dupa ce ani de zile asiguratorii au afirmat ca preturile asigurarilor auto trebuie sa ajunga la nivelul celor practicate in alte state europene.
"Asigurarea Casco a ajuns sa coste la fel de mult ca in UE sau chiar mai mult, din cauza starii drumurilor din Romania, a comportamentului in trafic si a costului reparatiilor. Toti acesti factori duc la cresterea preturilor. In ultimii doi-trei ani tarifele au crescut cu 30-40%, ceea ce este normal avand in vedere evolutia cursului valutar, care influenteaza pretul pieselor de schimb, majoritatea importate", explica Schneider.
Aceste polite sunt facultative si acopera riscuri cum ar fi avarierea sau furtul masinii si le aduc foarte multe daune firmelor de asigurari, aceasta fiind principala cauza a cresterii pretului.
Numai in 2008 asiguratorii au platit despagubiri de aproape 470 mil. euro pentru polite Casco, la incasari de 970 mil. euro.
"Cred ca preturile vor continua sa creasca atata timp cat starea drumurilor si celelalte conditii nu se schimba. Piata romaneasca are problema frecventei daunelor, avem foarte multe accidente mici. O alta problema este ca dauna medie a urcat cu 20% in ultimul an", spune directorul general al Asirom.
Pretul asigurarii Casco nu se mai stabileste ca procent din valoarea masinii, asa cum se intampla in urma cu un an sau doi, ci in functie de foarte multi factori, cum ar fi varsta soferului, vechimea masinii, valoarea acesteia, starea civila a soferului, mediul in care locuieste (urban sau rural) si alti factori.
Majoritatea companiilor de asigurari, in special cele de mari dimensiuni, folosesc acest sistem de stabilire a primei de asigurare.
Un exemplu de calcul de pe site-ul Asirom arata ca, pentru un autoturism marca Audi, fabricat in 2005, cu o valoare de nou de 16.500 de euro, polita Casco se incheie pentru o suma asigurata de 11.550 de euro, iar prima platita de client variaza intre 690 de euro si 760 de euro pe an. Pretul este valabil insa pentru 2008, iar exemple mai recente nu sunt publicate pe site.
Schneider afirma ca in prezent afacerile Asirom pe segmentul Casco sunt in scadere, din cauza situatiei din piata auto.
"Am scazut cu 10-15% pe Casco in primul trimestru, din cauza faptului ca nu se mai inmatriculeaza atat de multe masini noi. De asemenea, piata de leasing nu mai exista, pentru ca oamenilor le este frica sa isi asume noi obligatii financiare."
Asirom a inregistrat in primul trimestru prime brute subscrise de circa 206 mil. lei (48,3 mil. euro), in scadere cu 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in primul trimestru din 2008 Asirom a raportat afaceri de circa 217 mil. euro (64,1 mil. euro).
Pentru 2009 compania estimeaza o majorare a afacerilor cu 10%, intr-un scenariu optimist, ceea ce inseamna ca primele brute subscrise ar putea atinge valoarea de circa 825 mil. lei (197 mil. euro, la un curs de 4,2 lei/euro). Dar daca asigurarile auto scad, de unde va veni cresterea companiei?
"Nu va fi usor sa atingem aceasta crestere, este un obiectiv foarte ambitios. Avem linii de business care cred ca pot compensa evolutia negativa din sectorul auto: property, unde am lansat recent un produs pentru apartamente, care merge bine. Speram sa crestem si pe asigurari de viata, pentru ca nu vindem unit-linked (asigurari legate de fonduri de investitii, care inregistreaza acum scaderi - n.r.), vom lansa si un produs de asigurare de sanatate, dar mizam si pe asigurari de proprietati industriale", explica directorul general al Asirom.
Compania a raportat pentru anul trecut o pierdere de 18,4 milioane de euro, de doua ori mai mare decat cea din 2007, potrivit standardelor locale de contabilitate.
Schneider spune ca, potrivit standardelor internationale (IFRS), compania a avut un profit de circa
6 mil. euro, din cauza diferentelor de provizionare.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO