Bănci și Asigurări

Scumpirea finanţărilor a frânat creditarea corporate. Creditele noi corporate în lei au scăzut în august cu peste 30% faţă de iulie, sub 3 mld. lei, în condiţiile în care dobânzile au crescut spre 10%. Şi creditele corporate în euro sunt în uşoară scădere, deşi dobânzile sunt de trei ori mai mici decât la lei

Scumpirea finanţărilor a frânat creditarea corporate....

Autor: Claudia Medrega

08.10.2022, 16:01 1487

♦ În ultima perioadă dobânzile la lei au sprintat puternic, în condiţiile în care şi inflaţia a explodat, trecând de 15% ♦ Dobânda medie la creditele corporate noi în lei a crescut în august 2022 la 9,6%, după ce în 2021 a fost sub 5% ♦ Dobânda medie la creditele corporate în euro a ajuns la 3%.

Creşterea dobânzilor la lei şi a infla­ţiei, războiul de la graniţă şi contextul econo­mic incert au frânat în luna august planurile firmelor de a face investiţii cu finanţare de la bănci după ce în iunie şi iulie s-a înregistrat o revigorare.

Băncile de pe piaţa românească au acordat companiilor în luna august 2022 credite noi în lei în valoare de 2,9 mld. lei, în scădere cu circa 1,3 mld. lei, respectiv cu 31% sub nivelul din iulie 2022.

Recordul creditării companiilor în lei a fost înregistrat în martie 2022, când volumul finanţărilor noi a depăşit 5,1 mld. lei, maximul lunar din ultimii 15 ani.

Faţă de vârful din luna martie din acest an, în august declinul creditării corporate a fost de circa 43%, respectiv cu 2,2 mld. lei. În ultima perioadă dobânzile la lei au sprintat puternic, în condiţiile în care şi inflaţia a explodat, trecând în lunile de vară de 15%, iar dobânzile mari reduc apetitul pentru împrumuturi în lei şi trimit firmele spre creditele în valută, unde dobânzile sunt mai mici. Companiile au început să redescopere creditele în valută, mai ieftine, odată cu creşterea dobânzilor la lei, care au ajuns să fie de trei ori mai mari decât dobânzile la euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO