Bănci și Asigurări

Se elimină supraacciza la carburanţi şi se abrogă OUG 114/2018

Se elimină supraacciza la carburanţi şi se abrogă OUG...

Autor: Iulian Anghel

04.12.2019, 00:05 2797

Deciziile sunt în acord cu planurile mai vechi ale liberalilor, dar acest lucru pre­supune o reducere şi mai însemnată a veniturilor bugetare, în vremea în care Ministerul Finanţelor tocmai a majorat deficitul bugetar în 2019 de la 2,8% la 4,4% din PIB pentru că veniturile aştep­tate sunt mici cu 18 mld. lei faţă de pre­ve­­­derile legii bugetului votate în Parlament.

Supraacciza a fost întrodusă în guvernul Ponta. A fost eliminată pentru scurtă vreme în 2017 şi reintrodusă pentru că s-a văzut serios în veniturile bugetare. Supraacciza de 0,3 lei pe litrul de carburant nu este identificată separat în buget, dar, potrivit unei informări ajunse în Parlament de la Finanţe, din toamna lui 2017, când a fost reintrodusă, până în septembrie 2019 ea a adus bugetului 5,7 miliarde de lei. În 2018, veniturile din supraacciză au fost de 2,7 mld. lei şi tot de 2,7 mld. lei între ia­nuarie şi septembrie 2019. Prin urmare, doar din această sursă guvernul se lipseşte de 0,26% din PIB.

În ceea ce priveşte alte măsuri din ordo­nanţa 114 – la prima rectificare bugetară din vară fostul gu­vern îşi bugetase ve­ni­turi de 300 mil. lei, doar din taxa ba­n­cară. Ministerul Finan­ţelor lucrează la proiectul legii bugetului pe 2020, care ar urma să fie transmis Parlamentului până la 15 decembrie, astfel încât să poată fi adoptat până la sfârşitul anului. Or, proiectul ar urma să prevadă o uşoară consolidare fiscală prin reducerea deficitului de la 4,4% la 3,5% din PIB. Însă pentru asta trebuie fie făcute economii, fie găsite venituri suplimentare. Iar pentru venituri noi ori creşti colectarea, lucru improbabil fără o schimbare semni­ficativă în structura Fiscului, ori pui noi taxe. Deocamdată guver­nul elimină taxe.

Premierul Lu­dovic Orban a spus ieri că ma­jorarea contribuţiei la fondurile de pensii administrate privat Pilon II nu va face obiectul acestei runde de reglementări, dar că o majorare este în obiectivele guvernului.

„Cu siguranţă acesta este obiectivul nostru, dar (majorarea) nu va face obiectul acestei reglementări.“

Ce vom abroga sunt prevederile absurde care au fost impuse societăţilor care administrează fondurile Pilon II de pensii", a spus premierul, citat de Mediafax.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO