Bănci și Asigurări

Se ieftinesc creditele în lei? Isărescu se aşteaptă ca dobânzile să scadă în perioada următoare. "Totul este o chestiune de încredere", spune şeful BNR

 Se ieftinesc creditele în lei? Isărescu se aşteaptă ca dobânzile să scadă în perioada următoare. "Totul este o chestiune de încredere"

Autor: Marius Radu - Mediafax

15.07.2011, 13:25 882

Dobânzile la creditele în lei suntcu mult peste rata dobânzii de politică monetară, de 6,25%, dar arputea scădea spre acest nivel în perioada următoare, dacă băncilevor avea încredere, a declarat vineri guvernatorul BNR, MugurIsărescu.

"Mă aştept ca dobânzile la crediteîn lei, atât pentru populaţie, cât şi pentru companii, să scadăspre nivelul nostru în perioada următoare, dacă vor avea încredere.Totul este o chestiune de încredere", a spus Isărescu la un seminarpe tema inflaţiei.

El a arătat că băncile comercialemenţin dobânzile la lei pe piaţa monetară la un nivel dublu faţă derata de politică monetară, care în prezent se situează la6,25%.

"Stau cu dobanzile la creditare cumult peste dobânda noastră şi în timpul acesta mai apar prin presăşi ne explică cum Banca Naţională nu stimulează creditul în lei", aafirmat Isărescu.

Guvernatorul BNR a adăugat că unadintre explicaţiile pentru această situaţie este că băncile nu auavut încredere în trecerea impasului cu inflaţiaridicată.

"Eu cred că sunt două (motive -n.r.). Nu au avut încredere în trecerea acestui impas cu inflaţia,şi au avut toate motivele să o facă, şi faptul că nu avem încă opiaţă care să se lege foarte bine, iar bancherii se fragmenteazăîntre dânşii", a mai spus Isărescu.

Anterior, Isărescu a declarat cănu exclude ca scăderea preţurilor de consum din iunie să continueşi în următoarele luni, în ipoteza unui an agricol bun, astfelîncât rata anuală a inflaţiei să ajungă la sub 4% în septembrie.Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în iunie, faţă de mai, pefondul ieftinirii produselor alimentare, astfel că rata anuală ainflaţiei s-a redus la 7,93%, de la 8,41% în lunaanterioară.

BNR a revizuit în urcare prognozade inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punctpeste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%.Banca centrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia de anul viitorde la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o ţintă deinflaţie de 3% plus/minus un punct procentual.

Consiliul de Administraţie albăncii centrale a decis în 29 iunie să menţină rata dobânzii depolitică monetară la 6,25%, pentru a noua şedinţă consecutiv, şinivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabilepasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO