Bănci și Asigurări

Se întoarce roata: Ministerul Finanţelor vrea să împrumute de la bănci peste 2 miliarde de lei în februarie

Se întoarce roata: Ministerul Finanţelor vrea să...

Autor: Alina Botezatu , Mediafax

05.02.2019, 09:42 3297

Pentru a obţine suma vizată, MFP a anunţat că va scoate pe piaţă, în februarie, titluri de stat în valoare de 400 de milioane de lei, cu 100 de milioane de lei mai puţin decât în luna precedentă, printr-o singură licitaţie, care va fi organizată la data de 18 februarie şi care va avea o maturitate de un an.

Finanţele au programate alte şase sesiuni pentru a vinde obligaţiuni guvernamentale, câte au organizat şi luna precedentă, iar suma totală dorită este de 1,725 miliarde de lei, cu 37,5% mai puţin decât în luna precedentă. Mai exact, MFP vrea să împrumute o sumă ţintă orientativă de 1,5 miliarde de lei, cu 25% mai puţin decât cea vizată în ianuarie, pe care să o completeze cu 225 de milioane de lei din şase sesiuni suplimentare de oferte neconcurenţiale, un nivel, de asemenea, cu 37,5% sub cel vizat în ianuarie.

Finanţele vor organiza şase sesiuni de obligaţiuni guvernamentale – trei de câte 300 de milioane de lei şi trei de câte 200 de milioane de lei, cărora le corespund unele neconcurenţiale de câte 45 de milioane de lei, respectiv 30 de milioane de lei.

MFP a reuşit să atragă de la bănci în ianuarie 1,66 miliarde de lei din 3,7 miliarde de lei doriţi, iar mulţi analişti economici au susţinut că este din cauza taxei pe activele financiare ale băncilor. Introdusă prin OUG nr. 114/2018, de la începutul acestui an, taxa este de 0,1-0,5%, dacă ROBOR mediu trimestrial folosit de bănci este de 2-4%, iar titlurile de stat intră în aceste calcule.

„Ieri (28 ianuarie - n.red.), eu am dat dispoziţie că nu ne împrumutăm în piaţă, că am auzit iar şi aici (n.red. - la audierea de la Comisiile reunite de economie şi buget-finanţe a Senatului), că ruşinea nu ştiu care. Nu, Ministerul de Finanţe are sume suficiente pentru a se finanţa, în Trezorerie, pentru foarte mult timp. Doi la mână, nu putem să cumpărăm, să spun aşa, la un preţ pe care cineva în piaţă încearcă să îl ducă mai sus decât este necesar sau decât ar trebui să fie. Atunci, decizia Ministerului de Finanţe este aceea de a nu se împrumuta (de la bănci - n.red.)”, a afirmat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, în cadrul unor declaraţii de presă, marţi, 29 ianuarie, după ce a ieşit de la audierea de la Comisiile reunite economică şi buget finanţe ale Senatului.

MFP are un buffer care îi poate asigura finanţarea cheltuielilor pentru aproximativ cinci luni, din datele anunţate de ministru anterior, fiind de aproximativ 34 de miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO