Bănci și Asigurări

Se mai unesc sau nu? Grecii de la Alpha au lăsat în aer fuziunea cu Eurobank

Autor: Voican Razvan

31.01.2012, 00:03 265

Anunţată din august 2011, fuziunea băncilor elene Alpha Bank şi Eurobank care ar fi trebuit să creeze în România o bancă de locul trei după active - Alpha Bancpost, a intrat în impas.

Alpha Bank a anun­ţat ieri la Atena că nu mai poate spune când se va finaliza fuziunea, în timp ce Eurobank, acţionarul majoritar al Banc­post, nu vede motive de întârziere şi susţine ca unificarea să aibă loc "cât mai curând posibil".

Din cauza surprizei negative create pe piaţă, Alpha Bank a revenit aseară cu explicaţii: AGA care a aprobat pe 15 noiembrie 2011 fuziunea cu Eurobank nu a luat în calcul impactul planului de re­structurare a datoriilor Greciei prin care creditorii privaţi sunt chemaţi să accepte ştergeri masive de creanţe pentru că parametrii acestuia erau şi sunt încă neclari. Aşa că Alpha a hotărât să aştepte clarificarea planului, considerând că efectele asupra partenerei sale de fuziune vor fi foarte diferite, iar apoi va convoca din nou AGA pentru a decide dacă mai participă la fuziune. Surse bancare de la Atena afir­mă că Eurobank ar avea de suferit pier­deri du­ble faţă de Alpha din care expunerii pe bonduri emise de Grecia.

Situaţia este cu atât mai delicată cu cât autoritatea de concurenţă din Grecia tocmai aprobase fuziunea. De asemenea, Ministerul Finan­ţelor de la Atena susţine că planul de restructurare a datoriilor nu poate fi motiv de amânare a fuziunii. Dacă fuziunea pică, revine spectrul naţiona­liză­rii. Finalizarea con­soli­dă­rii bancare din Grecia era aşteptată la Bu­­cureşti, unde Alpha Bank şi Banc­post lucrează de mai multe luni într-o at­mosferă de incertitudine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO