Bănci și Asigurări

Se naşte o nouă bancă de 260 de miliarde de dolari după ce guvernul din Germania a început negocierile de fuziune între mai multe instituţii

Se naşte o nouă bancă de 260 de miliarde de dolari...

Autor: Alex Ciutacu

09.10.2019, 14:57 2017

Statul german vrea să îşi consolideze poziţia în sistemul bancar global şi demarează discuţiile de fuziune între mai multe instituţii financiare locale şi regionale pentru a da naştere unui gigant financiar cu active de 260 miliarde dolari şi peste 11.000 de angajaţi, potrivit Financial Times.

Decizia de a începe discuţiile în mod oficial între creditorul Helaba, din Frankfurt, şi managerul de active Deka, a fost luată marţi de executivii băncilor regionale care le controlează - ambele fiind controlate de stat. 

Landesbanken sunt bănci regionale care se concentrează pe ajutarea băncilor locale de economii, numite Sparkassen – şi sunt co-deţinute de aceleaşi Sparkassen pe care le ajută şi de guvernul regional.

Astfel, noul creditor care ar lua naştere dacă fuziunea merge înainte ar deveni o forţă principală în consolidarea sistemului bancar din Germania care este fragmentat şi care suportă costuri operaţionale ridicate din acest motiv.

„Pe termen lung, băncile locale Sparkassen au nevoie de o instituţia financiară  gigant care să susţină băncile locale de economii cu mult mai multă forţă”, potrivit surselor anonime citate de FT.

În continuare, o fuziune Helaba-Deka ar putea deveni vehiculul pentru viitoare fuziuni, în care ar putea fi implicate alte bănci regionale rpecum LBBW din Stuttgart şi BayernLB din Munchen.

„Sectorul are nevoie de reforme radicale, iar fuziunea dintre Helaba şi Deka ar putea fi punctul de plecare”, consideră Jan Pieter Krahnen, profesor de Finanţe în cadrul Universităţii din Frankfurt.

Încercările anterioare de consolidare au eşuat după ce Helaba a renunţat la discuţiile de fuziune cu banca regională NordLB din Hannover. Mai târziu, NordLB a fost salvată de un bailout guvernamental de 3,5 miliarde dolari.

Până acum, bancherii regionali şi oficialii guvernamentali nu au vrut să renunţe la controlul creditorilor regionali.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO