Bănci și Asigurări

Sectorul 4 al Capitalei refinanţează creditele de la BCR şi Dexia cu un credit de la EximBank

Daniel Băluţă, primarul sectorului 4: „Avem un credit de 20 mil. euro de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), cu ajutorul căruia am reuşit să anvelopăm 60 de blocuri. Este un împrumut pe 20 de ani, este cea mai bună dobândă pe care piaţa o poate oferi, nicio bancă românească nu oferă aceste dobânzi

Daniel Băluţă, primarul sectorului 4: „Avem un credit de 20 mil. euro de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), cu ajutorul căruia am reuşit să anvelopăm 60 de blocuri. Este un împrumut pe 20 de ani, este cea mai bună dobândă pe care piaţa o poate oferi, nicio bancă românească nu oferă aceste dobânzi

Autor: Bianca Dorobanţu

21.12.2016, 00:04 256
Sectorul 4 al Bucureştiului şi EximBank, instituţie bancară al cărei acţionar majoritar este Ministerul Finanţelor, au semnat un acord de finanţare în valoare de 88,3 milioane de lei, pentru refinanţarea unor împrumuturi interne mai vechi, de la BCR şi de la Dexia, destinate moder­nizării şi reabilitării sistemului rutier, precum şi extinderii reţelei de apă şi de canalizare.
 
Astfel, împrumutul va fi folosit de sectorul 4 pentru a refinanţa împrumuturile interne ale primăriei, care sunt în valoare de 183,4 milioane de lei.
 
Primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, a spus, prezent la ZF Live, că a renegociat creditele pe care le avea primăria, de la Banca Comercială Română (BCR) şi de la Dexia, ajungând de la o marjă de 2,5% peste EURIBOR, la o marjă de 0,5%. Chiar dacă perioada de creditare s-a mărit cu 5 ani, costul global al creditului este mai ieftin cu 2,5 mil. lei. Cheltuielile primăriei cu dobânzile se ridică la 17 mil. lei.
 
„În urma analizei am constatat că marja peste EURI­BOR pe care o aveam la creditele noastre era la 2,5%. Ca atare, am renegociat toate creditele pe care le-a avut Primăria sectorului 4, de la Dexia şi Banca Comercială. De la marja de 2,5% peste EURIBOR am reuşit să aducem la o marjă de 0,5%. Am mărit perioda de creditare cu 5 ani de zile. Costul global al creditului este mai ieftin cu 2,5 mil. lei, pe de altă parte gradul de îndatorare al primăriei a scăzut şi am scăpat de o presiune de circa 10 mil. euro pe patru ani“.
 
Semnarea acestui acord de împrumut oferă sectorului 4 al Muni­cipiului Bucureşti mai multă flexibilitate în utilizarea finanţelor locale, prin reducerea costurilor şi relaxarea plăţilor la împrumuturi bancare pe termen mediu, permiţând astfel imple­mentarea unor noi proiecte de investiţii.
 
Veniturile sectorului 4 în 2016 au fost de de 545 mil. lei, iar cheltuielile de 687 mil. lei, dintre care credite bancare de 100 mil. lei, folosite pentru anveloparea a 60 de blocuri.
 
„Creditele bancare le-am folosit în acest an pentru investiţii. Avem un credit de 20 mil. euro de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), cu ajutorul căruia am reuşit să anvelopăm 60 de blocuri. Este un împrumut pe 20 de ani, este cea mai bună dobândă pe care piaţa o poate oferi, nicio bancă românească nu oferă aceste dobânzi“, a mai spus Băluţă.
 
Din bugetul total al primăriei, 45% reprezintă doar cheltuieli salariale,  aspect care subliniază ineficienţa aparatului administraţiei publice, bazat pe cantitate şi nu pe calitate, a mai adăugat el.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO