Bănci și Asigurări

Sectorul bancar global este în pragul a celui mai masiv val de concedieri după cel din 2015

Sectorul bancar global este în pragul a celui mai masiv...

Autor: Mircea Nica

28.12.2019, 12:00 9515

Băncile din întreaga lume dezvăluie cea mai mare rundă de concedieri din ultimii patru ani, o măsură necesară pentru reducerea costurilor, adaptarea la încetinirea economiei şi la avansul tehnologiei digitale. În acest an, peste 50 de bănci au anunţat planuri de a tăia, cumulat, 77.780 de locuri de muncă, cea mai mare valoare după cea de 91.448 din 2015, potrivit unor date ale companiilor şi sindicatelor citate de Bloomberg. Băncile din Europa, care se confruntă cu sarcina adăugată a ratelor dobânzilor negative în anii următori, reprezintă aproape 82% din totalul celor care concediază.

Concedierile din 2019 aduc totalul din ultimii şase ani la peste 425.000 de posturi. Morgan Stanley este cea mai recentă instituţie financiară care face un efort de eficientizare la finalul anului, reducând aproximativ 1.500 de locuri de muncă, potrivit surselor citate de Bloomberg. Directorul executiv al companiei, James Gorman, a declarat că tăierile reprezintă aproximativ 2% din forţa de muncă a băncii.

Cifrele din acest an subliniază şi slăbiciunea băncilor europene, întrucât economia orientată la export a regiunii se confruntă cu litigii comerciale internaţionale, în timp ce ratele dobânzilor negative consumă în continuare veniturile din împrumuturi. Spre deosebire de S.U.A., în care programele guvernamentale şi ratele în creştere au ajutat creditorii să îşi revină rapid după criza financiară, băncile din Europa încă se luptă să-şi recâştige poziţia. Multe concediază personal şi vând afaceri pentru a îşi creşte profitabilitatea.

Cel mai mare creditor din Germania ocupă primul loc în lista concedierilor planificate. Deutsche Bank intenţionează să concedieze 18.000 de angajaţi până în 2022, deoarece se retrage dintr-o mare parte a activităţii sale bancare de investiţii. Ţara de origine a creditorului este cea mai fragmentată piaţă bancară din Europa şi printre cele mai expuse la ratele dobânzilor negative, deoarece creditorii deţin mai multe depozite decât concurenţii din străinătate.

Cele mai mari reduceri de personal din sectorul bancar din Europa sunt anunţate de zece bănci: Deutsche Bank – 18.000 persoane concediate, UniCredit – 8.000, Santander - 5.400, Commerzbank – 4.300, HSBC – 4.000, Barclays – 3.000, Alfa-Bank JSC – 3.000, KBC – 2.100, SocGen – 2.100 şi Caixabank – 2.000 de concedieri anunţate, conform Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO