Bănci și Asigurări

Şedinţă de politică monetară la BNR. Majoritatea analiştilor anticipează că BNR va majora astăzi dobânda-cheie, cel mai probabil tot cu 0,75 puncte procentuale, la 4,5%

Şedinţă de politică monetară la BNR. Majoritatea...

Autor: Claudia Medrega

06.07.2022, 09:00 453

 Băncile centrale din Ungaria şi Cehia au dus dobânzile-cheie la 7,75%, respectiv 7%, în timp ce Polonia a ajuns cu rata-cheie la 6%.

BNR are programată pentru astăzi cea de-a cincea şedinţă de politică monetară din acest an, iar majoritatea analiştilor se aşteaptă la continuarea ciclului de înăsprire a politicii monetare, anticipând o majorare a dobânzii-cheie cu cel puţin 0,75 puncte procentuale, de la 3,75% până la 4,5%, având în vedere nivelul ridicat al inflaţiei.

„Nivelul actual al inflaţiei şi prognoza de inflaţie, combinate cu deficitele gemene mai mari ar trebui să fie argumente puternice pentru o politică monetară mai strictă a BNR faţă de celelalte bănci centrale din Europa Centrală şi de Est. Ne străduim să găsim motive pentru o rată cheie mai mică în România faţă de regiune, mai ales după revizuirea recentă a datelor privind creşterea PIB“, susţine Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR.

El anticipează că rata dobânzii la facilitatea de credit (Lombard), care ar trebui să rămână instrumentul de politică monetară operaţional relevant în condiţiile politicii de management strâns al lichidităţii, ar trebui să ajungă la 5,50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO