Bănci și Asigurări

Şedinţă de politică monetară la Banca Naţională. Ce aşteptări au analiştii? BNR poate tempera ritmul înăspririi politicii monetare majorând dobânda-cheie cu 0,5 pp, până la 6%, după creşterile cu 0,75 pp din august şi 1 pp din iulie. Inflaţia poate scădea după vârful din august, de 15,3%

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: Anticpăm în continuare rata-cheie terminală la 6,25% şi 7,25% pentru facilitatea de credit la ultima şedinţă a boardului BNR din acest an, din 8 noiembrie.

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: Anticpăm în continuare rata-cheie terminală la 6,25% şi 7,25% pentru facilitatea de credit la ultima şedinţă a boardului BNR din acest an, din 8 noiembrie.

Autor: Claudia Medrega

05.10.2022, 00:07 1459

♦Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: „Ne aşteptăm ca BNR să majoreze dobânda-cheie cu 50 puncte de bază (0,5 pp - n.red) la 6%. Există şi o probabilitate pentru o creştere de 75 puncte (0,75 pp) după ce cifrele inflaţiei din august au ajuns peste prognoza BNR. Mediana sondajului Bloomberg este de +50 puncte de bază ♦ Valentin Tătaru, economistul-şef al ING: Ne menţinem părerea că am asistat la un nivel maxim al inflaţiei în august, la 15,3%. Din octombrie, efectele de bază mai puternice vor începe, iar inflaţia generală ar trebui să scadă cu cel puţin 1 pp ♦ La final de 2022 dobânda-cheie poate ajunge la 6,25%.

BNR are programată pentru astăzi cea de-a şaptea şedinţă de politică monetară din acest an, iar analiştii se aşteaptă la continuarea ciclului de înăsprire a politicii monetare, majoritatea anticipând o temperare, respectiv majorarea dobânzii-cheie cu doar 0,5 puncte procentuale (pp), de la 5,5% până la 6%, în condiţiile în care inflaţia ar putea scădea după vârful din august, de 15,3%. Există şi varianta creşterii ratei-cheie cu 0,75 pp, la 6,25%, în scenariile unor analişti.

La şedinţa de politică monetară precedentă, din august, BNR a majorat dobânda-cheie cu 0,75 pp, de la 4,75% până la 5,5%, după ce în iulie ritmul de creştere a fost mai mare, cu 1 pp, de la 3,75% până la 4,75%.

BCR vede mai probabilă o majorare a dobânzii-cheie cu 0,50 pp la penultima şedinţă de politică monetară din acest an, până la 6%, decât un salt de 0,75 pp. „Ne aşteptăm ca BNR să majoreze dobânda-cheie cu 50 puncte de bază (0,5 pp - n.red) la 6,00% la şedinţa Consiliului de administraţie din 5 octombrie. Există şi o probabilitate semnificativă pentru o creştere de 75 puncte de bază (0,75 pp) după ce cifrele inflaţiei din august au ajuns peste prognoza BNR. Mediana sondajului Bloomberg este de Ă50 puncte de bază. Rata facilităţii de credit, care ar trebui să rămână instrumentul operaţional relevant în cadrul politicii de gestionare fermă a lichidităţii, ar trebui să ajungă la 7%“, susţine Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO