• Leu / EUR4.9022
  • Leu / GBP5.4884
  • Leu / USD4.5747
Bănci și Asigurări

Şedinţa de politică monetară din Iulie ar putea fi critică: Sprijinul în rândul înalţilor oficiali ai Rezervei Federale din SUA este tot mai mare pentru o nouă majorare a ratei dobânzii cu 0,75 puncte procentuale

Şedinţa de politică monetară din Iulie ar putea fi critică: Sprijinul în rândul înalţilor oficiali ai Rezervei Federale din SUA este tot mai mare pentru o nouă majorare a ratei dobânzii cu 0,75 puncte procentuale

Autor: Ştefan Stan

24.06.2022, 11:25 466

 Sprijinul în rândul înalţilor oficiali ai Rezervei Federale a SUA este tot mai mare pentru o nouă majorare a ratei dobânzii cu 0,75 puncte procentuale la următoarea şedinţă de politică monetară din iulie, în timp ce banca centrală îşi consolidează angajamentul de a combate creşterea preţurilor.

Joi, Michelle Bowman a devenit cel mai recent guvernator al Fed care a indicat un sprijin timpuriu pentru această măsură "pe baza datelor actuale privind inflaţia", adăugând că este probabil să fie necesare creşteri suplimentare ale ratei de "cel puţin" jumătate de punct procentual în următoarele şedinţe ulterioare "atâta timp cât datele primite le susţin".

"În funcţie de modul în care evoluează economia, ar putea fi necesare noi creşteri în intervalul ţintă pentru rata fondurilor federale", a spus ea în remarcile făcute la un eveniment găzduit de Asociaţia bancherilor din Massachusetts.

Bowman se alătură guvernatorului Fed, Christopher Waller, care a afirmat sâmbătă că banca centrală este "all-in în ceea ce priveşte restabilirea stabilităţii preţurilor" şi a spus că, dacă datele vor veni conform aşteptărilor, va susţine o nouă creştere a ratei jumbo luna viitoare.

Neel Kashkari, preşedintele dovish al Fed din Minneapolis, a declarat, de asemenea, că o astfel de mişcare ar putea fi necesară, dar a adăugat că ar putea fi "prudent" să se reducă la creşteri de jumătate de punct ale ratei după luna iulie.

Susţinerea tot mai mare pentru o altă ajustare agresivă a ratelor a venit la doar câteva zile după ce Fed a implementat prima majorare a ratelor cu 0,75 puncte procentuale din 1994 şi a semnalat sprijinul său pentru o înăsprire monetară semnificativ mai mare în acest an. Cei mai mulţi oficiali se aşteaptă acum ca rata fondurilor federale să crească la aproximativ 3,75% până în decembrie, faţă de intervalul ţintă actual de 1,50-1,75%.

Bowman a declarat că se aşteaptă ca piaţa forţei de muncă să rămână puternică pe măsură ce Fed măreşte ratele, remarcând cererea istorică de lucrători în ciuda ofertei limitate, dar a adăugat că acţiunile Fed "nu sunt lipsite de riscuri".

"Dar, din punctul meu de vedere, responsabilitatea noastră numărul unu este de a reduce inflaţia", a spus ea. "Menţinerea angajamentului nostru de a restabili stabilitatea preţurilor este cea mai bună cale pentru a sprijini o piaţă a muncii puternică în mod durabil".

Comentariile lui Bowman au fost un ecou al celor făcute de preşedintele Fed, Jay Powell, în timp ce a depus mărturie în faţa Congresului în această săptămână.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9022
Diferență: -0,0286
Ieri: 4.9036
Azi: 4.5747
Diferență: 0,3884
Ieri: 4.5570
Azi: 5.4884
Diferență: 0,1734
Ieri: 5.4789
Azi: 4.9405
Diferență: 0,4452
Ieri: 4.9186