Bănci și Asigurări

Şefa FMI: Sectorul financiar poate juca un rol major în soluţionarea problemei inegalităţii, care produce nesiguranţa în creştere din prezent

Kristalina Georgieva, noul director general al FMI: Trebuie să învăţăm lecţiile istoriei, adaptându-le în acelaşi timp la vremurile noastre. Pentru a combate inegalitatea, multe guverne recurg la politici fiscale, însă prea adesea trecem cu vederea sectorul financiar, care poate avea de asemenea un efect profund şi de durată, pozitiv sau negativ, asupra inegalităţii.

Kristalina Georgieva, noul director general al FMI: Trebuie să învăţăm lecţiile istoriei, adaptându-le în acelaşi timp la vremurile noastre. Pentru a combate inegalitatea, multe guverne recurg la politici fiscale, însă prea adesea trecem cu vederea sectorul financiar, care poate avea de asemenea un efect profund şi de durată, pozitiv sau negativ, asupra inegalităţii.

Autor: Catalina Apostoiu

23.01.2020, 00:05 188

Nesiguranţa în creştere reprezintă tema majoră ce predomină la începutul noului deceniu, a declarat şefa Fondului Monetar Internaţional, bulgăroaica Kristalina Georgieva, în cadrul unui discurs recent rostit la Institutul Peterson din Washington.

Unul dintre driverii principali ai nesiguranţei este inegalitatea, a arătat Georgieva, care a dorit mai apoi să împărtăşească rezultatele unui nou studiu realizat de FMI privitor la rolul pe care-l joacă sectorul financiar în această privinţă.

Vestea bună, a anunţat aceasta, este că inegalitatea de venituri dintre ţări s-a redus considerabil în ultimele două decenii. Totuşi, realitatea este că în interiorul ţărilor, inegalitatea este în creştere. Iar această tendinţă îngrijoră­toare aduce în minte începutul secolului 20.

Trebuie să învăţăm lecţiile istoriei, a declarat Georgieva, adaptându-le în acelaşi timp la vremurile noastre. Pentru a combate inegalitatea, multe guverne recurg la politici fiscale, însă prea adesea trecem cu vederea sectorul financiar, care poate avea de asemenea un efect profund şi de durată, pozitiv sau negativ, asupra inegalităţii.

Noul studiu al FMI arată cum un sector financiar care funcţionează bine poate crea noi oportunităţi pentru toţi în noul deceniu, dar şi cum un sector financiar prost administrat poate amplifica inegalitatea. Rezultatele studiului adus un avertisment, dar şi un apel la acţiune, potrivit şefei FMI.

Studiul arată că există trei dimensiuni ale modului în care sectorul financiar influenţează inegalitatea.

Prima priveşte dimensiunea acestuia relativ la dimensiunea economică a unei ţări. Studiul arată că există un anumit punct în care dimensiunea acestuia este asociată cu o inegalitate amplificată şi o creştere mai puţin inclusivă. Legătura dintre o dimensiune excesivă a acestuia şi inegalitatea este valabilă la nivelul tuturor ţărilor.

Stabilitatea financiară reprezintă a doua dimensiune, iar aceasta va rămâne o provocare în deceniul de-abia început. Noul studiu arată că inegalitatea tinde să crească înaintea unei crize financiare, semnalând o legătură puternică între inegalitate şi stabilitatea financiară.

De ce se întâmplă acest lucru? Un motiv este că o inegalitate sporită poate crea presiuni politice pentru o soluţie rapidă care poate de fapt exacerba problema. Astfel, trebuie găsit echilibrul perfect între ceea ce este prea mult şi ceea ce este prea puţin. Incluziunea financiară reprezintă cea de-a treia dimensiune. Aceasta înseamnă un număr mai mare de persoane şi companii care să aibă acces mai ieftin şi mai facil la servicii financiare. Studiile FMI şi nu numai indică o asociere puternică între un acces sporit la conturi bancare şi scăderea inegalităţii de venituri.

Vrem un sector financiar care să fie robust, dar nu prea complex. Vrem ca incluziunea financiară să aducă noi oportunităţi şi credit, dar nu să creeze poveri mari ale datoriilor şi să pună în pericol un sistem întreg, potrivit şefei FMI. Pentru a clădi un sistem mai inclusiv, există trei domenii de politică, relevă studiul FMI.

Mai întâi, sistemul trebuie să prezinte o siguranţă sporită. Siguranţa a crescut, dar nu suficient, se arată în studiu. Ţările trebuie să-şi ducă mai departe agenda de reforme şi să vină cu noi eforturi.

În al doilea rând, este nevoie de un sistem mai stabil,  iar sectorul privat şi industria bancară pot juca un rol vital în acest sens. Studiul FMI arată că creditarea firmelor mici sporeşte stabilitatea financiară şi reduce riscul comparativ cu creditarea firmelor mari.

În al treilea rând, sistemul trebuie să devină unul mai inteligent. Extinderea accesului financiar la gospodăriile cu venituri mici şi companiile mici reprezintă unul dintre cele eficiente moduri de a reduce inegalitatea.

În concluzie, ultimele decenii ne-au trimis un semnal clar, potrivit şefei FMI: inegalitatea în creştere este o problemă care se va acutiza dacă nu se vor găsi soluţii. Deşi politica fiscală rămâne un instrument eficient, politicile sectorului financiar nu pot fi trecute cu vederea. În caz contrar, am putea descoperi că anii 2020 sunt prea asemănători cu anii 1920.

Totuşi, dacă învăţăm lecţiile istoriei şi le adaptăm la vremurile noastre, putem construi un sistem şi mai solid, potrivit pentru viitor.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO