Bănci și Asigurări

Şefii băncilor, raportări trimestriale la BNR pentru creditele peste limita maximă de îndatorare

Şefii băncilor, raportări trimestriale la BNR pentru...

Autor: Claudia Medrega

13.11.2018, 00:07 1452

BNR va permite băncilor să depăşeas­că nivelul maxim al gradului de înda­to­rare la creditele de consum şi imo­bi­liare acordate din 2019 persoanelor fizice, în limita a maximum 15% din vo­lumul creditelor de acest tip acor­date în tri­mestrul anterior, însă şefii băncilor comerciale trebuie să ra­porteze trimes­trial la banca centrală împru­muturile noi acordate prin depă­şirea acestei limite, alături de volumul to­tal al cre­ditelor de consum şi ipotecare.

Boardul BNR a aprobat în octom­brie noile reguli privind restricţionarea creditării populaţiei prin limitarea gra­dului de îndatorare în cazul creditelor de consum şi ipotecare, iar regulamen­tul a fost publicat în Monitorul Oficial, noile reguli urmând să se aplice din 2019. BNR a limitat gradul de înda­torare al populaţiei la un nivel mult mai scăzut, după modelul de plafonare practicat înainte de 2007, când Româ­nia nu aderase la Uniunea Europeană.

În cazul împrumuturilor în lei, gradul maxim de îndatorare va fi de 40% din venitul net, în timp ce pentru creditele în valută va fi de 20%, atât pentru împrumuturile ipotecare, cât şi pentru cele de consum.

Însă, pentru fiecare bancă, un procent de 15% din totalul creditelor se poate excepta de la această limitare, în anumite condiţii.

Băncile pot utiliza această ex­cepţie numai în relaţie cu debitorii „pentru care pot face dovada, pe baza datelor istorice din portofoliul de creditare propriu, că nivelul suficient al venitu­ri­lor de care aceştia dispun asigură pre­mi­sele pentru adminis­tra­rea adecvată a riscului de neram­bur­sare la nivelul portofoliului de cre­dite de consum, respectiv al celui de credite pentru investiţii imobiliare“, conform BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO