Bănci și Asigurări

Şeful bancherilor anticipează o creştere a creditării cu până la 5% în următorul an

Sergiu Oprescu, pre­şedintele Asociaţiei Ro­mâne a Băncilor

Sergiu Oprescu, pre­şedintele Asociaţiei Ro­mâne a Băncilor

Autor: Roxana Rosu, Claudia Medrega

19.10.2015, 00:07 994
Creditarea va creşte în următorul an cu până la 5%, pe sold, în condiţiile în care dobânzile sunt stabile, consideră Sergiu Oprescu, pre­şedintele Asociaţiei Ro­mâne a Băncilor din România (ARB).

Soldul creditelor se menţine încă sub nivelul din 2008, dar preşedintele ARB spune că „partea bună şi pozitivă“ este reluarea creditării, in­clusiv pe segmentul creditelor de consum, care a scăzut din 2009.

Creditarea agregată a avut în luna august prima evoluţie anuală pozitivă din februarie 2013, respectiv un avans de 0,2%, dinamica fiind influenţată de accelerarea împrumuturilor în lei cu 27%, la maximul istoric de 105 mld. lei.

Reducerea dobânzilor la creditele în lei a eliminat diferenţa dintre împru­muturile în lei şi cele în valută, în prezent observându-se migrarea clien­ţilor spre moneda naţională. „Pe creditul neguvernamental avem o pondere de 50-50 între lei şi cele în valută. Este un element pozitiv, pe care trebuie să-l încurajăm“, a declarat Oprescu, care a preluat din acest an conducerea ARB.

Oprescu susţine că băncile nu sunt într-o luptă cu clienţii, ci este vorba de un parteneriat, fiind necesară re­cunoaşterea greşelilor făcute şi schimbarea acestei percepţii. „Băncile nu sunt într-o luptă cu clienţii. Trebuie să schimbăm această imagine. Nu suntem deloc în luptă cu clienţii. Este vorba de un parteneriat. Trebuie să ne recunoaştem greşelile făcute. Nu este o problemă de a ascunde. Recâştigarea încre­derii pleacă de la trans­parenţă, dar şi de la a realiza care sunt obiectivele fiecărei părţi şi de la faptul că de am­bele părţi există interese“.

Şeful ARB a amintit că în spatele fiecărei bănci există nişte acţionari, care investesc capital pentru ca sistemul să existe, dar sunt atenţi şi la profit. „Există interesul băncilor să nu piardă sursa de venituri, de profi­tabilitate. Suntem conştienţi că ve­niturile şi sustenabilitatea noastră viitoare se vor realiza în parteneriat cu clienţii, nu împotriva lor.“

La nivelul ARB, bancherii vor să intensifice comunicarea şi să explice mai bine clienţilor şi publicului în general ce înseamnă activitatea bancară, pentru a sublinia interesele celor două părţi.

În ultimii ani, sistemul bancar a fost afectat de înmulţirea proceselor în instanţă privind contractele de creditare, conturându-se revelaţia că prea puţini clienţi ştiu ce au semnat atunci când au luat un credit - atât din vina băncilor care au recurs inclusiv la clauze abuzive, cu condiţii prezentate în mod înşelător, cât şi din cauza superficialităţii clienţilor în general. Şi aprecierea puternică a francului elveţian de la începutul anului a creat tensiuni între clienţii cu credite în franci şi bancheri.

Instituţiile de credit au digerat greu impactul declinului economic, fiind mai mult pe pierdere decât pe profit. Anul trecut, sistemul bancar a înregistrat pierderi record de circa 4,4 mld. lei (1 mld. euro), însă în primul semestru din 2015 a revenit pe profit, raportând un câştig de aproape 1,2 mld. lei.

Comparativ cu alte ţări europene, România se menţine încă la nivel foarte scăzut al intermedierii financiare, activele bancare fiind mai mici decât în 2008.

 

Agricultura şi industria au fost în august cele mai creditate sectoare

Agricultura şi industria sunt sectoarele economice care au înregistrat cea mai bună evoluţie a creditării în luna august comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv o creştere de 5% şi, respectiv, de 3%, potrivit datelor agregate de BNR. Soldul creditelor acordate firmelor care activează în agricultură a ajuns la finele lunii august la 12,5 mld. lei (echivalentul a 3 mld. euro), în timp ce finanţările care s-au îndreptat către firmele care activează în industrie, sector economic considerat a fi motorul economiei, au crescut la 63 mld. lei. (Liviu Popescu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO