Bănci și Asigurări

Şeful Bank Austria neagă posibilitatea desprinderii de UniCredit

Autor: Voican Razvan

11.10.2011, 12:43 692

Willi Cernko, CEO al UniCredit Bank Austria - cea mai mare bancă austriacă, a respins aseară într-un seminar organizat la banca centrală a Austriei speculaţiile apărute în presa de la Viena privind o eventuală ieşire din grupul italian UniCredit.


"Nu suntem de vânzare, nici eu, nici banca pe care o conduc", a spus Cernko, în replică la speculaţiile ieşite pe piaţă încă din weekend.

UniCredit Bank Austria administrează toate operaţiunile grupului italian UniCredit din Europa Centrală şi de Est (mai puţin Polonia), plus Turcia. Din această poziţie deţine 50,55% din acţiunile UniCredit Ţiriac Bank, pe care o controlează alături de omul de afaceri Ion Ţiriac.



Speculaţiile care circulă în mediile bancare de la Viena invocă drept raţiune a unei asemenea mişcări de separare necesitatea consolidării UniCredit în condiţiile în care banca italiană deţine obligaţiuni de circa 40 mld. euro emise de guvernul de la Roma, iar retrogradarea ratingului Italiei provoacă deprecierea acestora.

Bank Austria are în portofoliu obligaţiuni italiene de 1,1 mld. euro, însă Cernko nu vede niciun pericol din acest motiv pentru că nu există nicio îndoială că statul italian nu le-ar răscumpăra la scadenţă. În acelaşi timp, valoarea portofoliului de obligaţiuni elene a fost revizuită în jos cu 130 mil. euro, la 380 mil. euro, iar Bank Austria ar mai putea opera ajustări în bilanţ.


Oricum, şeful băncii austriece consideră că Europa de Est rămâne o piaţă de creştere, astfel că nu s-ar justifica o decizie a UniCredit de a renunţa la acest potenţial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO