Bănci și Asigurări

Şeful BCR: Băncile plătesc dobânzi mari la depozitele în euro pentru că au nevoie de finanţare

Şeful BCR: Băncile plătesc dobânzi mari la depozitele în euro pentru că au nevoie de finanţare

Autor: Razvan Voican

09.11.2010, 23:58 266

Foarte puţine bănci - dacă o fi vreuna - îşi pot asiguranecesarul de resurse în euro de pe piaţa locală şi de aicicompetiţia dobânzilor la depozitele în valută, afirmă DominicBruynseels, preşedintele executiv al BCR.

"La depozitele în euro dobânzile sunt ridicate pentru căcerinţele de finanţare nu pot fi acoperite local. Pentru a-şiasigura necesarul, băncile trebuie să se împrumute şi de labăncile-mamă, suportând costul riscului de ţară." În 2009 BCR acontractat de la Erste un împrumut subordonat de 120 mil. euro cu orată a dobânzii formată din EURIBOR la 6 luni plus 4,2%, scadent în2016.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a declarat săptămâna trecută"foarte surprins" de ratele de dobândă "excesive" pe care le oferăbăncile locale la depozitele în valută, remarcând că sunt băncicare plătesc 4 - 5% pe an, în timp ce în zona euro "abia dacă obţii1% la orice depozit în valută".

Implicit, băncile care plătesc 4% pe an la un depozit în euro audificultăţi în a concura cu oferte atractive la dobânzile lacredite.

În pofida discuţiilor privind riscul de ţară, în general băncilemari au linii de credit de la băncile-mamă cu marje mai mici de 2%peste EURIBOR.

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, are în derulare o promoţieîn care oferă 3,25% pe an la depozitele în euro pe şase luni,respectiv 3% la cele în dolari americani. Pentru depoziteledeschise prin internet banking sau phone banking dobânda urcă la3,5% pe an.

Tocmai când şeful BNR se mira de dobânzile mari la valută,susţinând că ar trebui reduse cu 1 - 2 puncte procentuale,britancii de la RBS au majorat cu jumătate de punct procentualdobânzile la depozitele în euro pe şase şi douăsprezece luni,ridicându-le la 3% pe an - nivel practicat şi la depunerile pe treiluni.

De departe cele mai generoase oferte sunt la Bank of Cyprus,care plăteşte 4,25% pe an pentru a atrage depozite în euro pe treiluni, şi la ATE Bank, care are un tip de depozit pentru care oferă4,25% pe an la scadenţe de două, cinci, şapte şi zece luni.

În cazul Băncii Carpatica, lipsită de susţinerea unei bănci-mamăstrăine care să-i acorde finanţare, practicarea unor dobânzi maimari la valută este explicabilă, astfel că depozitele la trei luniîn euro sunt remunerate cu 4% pe an. Tot atât plătesc însă şiportughezii de la Millennium, chiar dacă au în spate cea mai marebancă din Portugalia. Adaugă încă 0,25 puncte procentuale în cazuldepozitelor deschise prin internet banking pentru promovareaacestui canal de vânzare.

Dobânzi de 4% la euro plătesc pentru depozite cu scadenţespeciale apropiate de termenul de trei luni şi Alpha Bank şi BancaTransilvania.

Printre băncile cele mai generoase cu dobânzile la euro senumără şi banca italiană Intesa Sanpaolo, care oferă o marjă detrei puncte procentuale peste EURIBOR la o lună, ceea ce înseamnăîn prezent 3,85% pe an. Banca plăteşte această dobândă ridicatădeşi are ca acţionar majoritar unul dintre cele mai puternicegrupuri financiare din Italia. Această situaţie sugerează că uneleinstituţii de credit locale sunt lăsate de băncile-mamă să sedescurce într-o măsură mai mare pe cont propriu cu atragereanecesarului de finanţare în euro.

O situaţie particulară au băncile greceşti, în condiţiile încare Grecia a resimţit anul acesta o criză economică şi financiarăputernică, iar subsidiarele locale au fost nevoite să plăteascădobânzi mari mari pentru a-şi păstra clienţii şi a atrage şiresurse suplimentare.

La depozitele în lei se vede competiţia pentru clienţiibuni

Toate băncile se luptă să atragă cei mai buni clienţi, iarîntr-o perioadă de criză aceştia sunt clienţii cu depozite, pentrucă pe lângă depozit pot fi vândute şi alte produse, de la serviciiataşate contului curent până la asigurări, spune DominicBruynseels, CEO al BCR. "Dacă în cazul depozitelor în euronivelurile mai ridicate ale dobânzilor reprezintă efectul uneiprobleme de finanţare, la lei este vorba despre competiţia pentruclienţi."

Presiunea pe piaţa dobânzilor la lei s-a domolit în ultimeleluni, odată ce tensiunile resimţite dinspre Grecia s-au temperat,iar băncile locale au operat chiar uşoare reduceri ale dobânzilorbonificate la depozitele în moneda naţională.

Una dintre cele mai agresive oferte de la Emporiki într-opromoţie în cadrul căreia banca oferă 8,2% pe an la a douareînnoire a unui depozit la termen de trei luni. Portughezii de laMillennium se află şi în topul celor mai mari dobânzi la depozitecu 8% la cele pe trei luni, plus 0,25% pentru cele constituite peinternet.

În general nivelul de 8% reprezintă cea mai ridicată bonificaţieîn această perioadă. Şi BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, are opromoţie tot cu 8% pentru clienţii care îşi încasează salariul saupensia în cont curent.

Tot băncile greceşti şi Banca Carpatica oferă printre cele maimari dobânzi la depozitele standard, majoritatea instituţiilor decredit considerând că nu este necesar să ridice dobânzile pe termenscurt pe măsura prognozei de inflaţie a BNR de 8,2% la sfârşitulacestui an.

Bruynseels afirmă că BCR menţine focusul pe atragerea dedepozite cu scadenţe cât mai lungi. "Vrem să încurajăm economisireape termen mai lung oferind clienţilor dobânzi stabile, fărăfluctuaţii majore de la o perioadă la alta." Totuşi, adevăratapiaţă este pe depozitele constituite pe una sau trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO