Bănci și Asigurări

Şeful Concurenţei: România se grăbeşte câteodată să preia anumite reglementări UE mai repede decât ceilalţi

Şeful Concurenţei: România se grăbeşte câteodată...

Autor: Raluca Ghinea

10.11.2014, 15:35 207

"Nu sunt fanul ideii că trebuie să asigurăm prosperitatea unor investitori în România că altfel nu vin şi să suportăm noi, consumatori români, nişte preţuri mai mari, oferindu-le lor nişte marje mai mari de profit. Cred că atunci când elimini barierele, când creşte concurenţa, asta impinge toţi actorii să inoveze, să se zbată, dar dacă le garantezi profitul, se lenevesc", a spus Chiriţoiu la conferinţa MEDIAFAX Talks about Competition, în replică la o intervenţie a preşedintelui executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu.

Chiriţoiu s-a arătat chiar optimist că, după ce vor trece alegerile prezidenţale, Parlamentul va adopta proiectul de lege privind limitarea comisioanelor interbancare aplicate la tranzacţiile cu cardul.

Preşedintele ARB declarase anterior că piaţa bancară din România este în concurenţă cu celelalte pieţe bancare din Europa, şi orice standardizare sau uniformizare a costurilor înainte ca aceasta să fie implementată la nivelul UE ar putea determina acţionarii să fie interesaţi de a dezvolta afacerile în alte state.

"Oarecum lăudabil, cu toate că România are o experienţă mai mică decât alte ţări din comunitatea europeană, câteodată se grăbeşte să preia anumite reglementări mai repede decât ceilalţi. Poate fi cu adevărat lăudabil, dar suprapuse poate pe o experienţă mai mică, poate pe o nevoie de investitori mai mare decât celelalte ţări, s-ar putea să creăm până la urmă o diferenţă de competitivitate", a spus Dănescu.

El a punctat că la nivel bancar sunt destul de multe initiaţive legislative europene preluate de către România pentru implementare mai repede decât alte state, fiind modificate pe alocuri, ceea ce conduce "oarecum la un teren concurenţial, poate nu în avantajul nostru, pentru cei care luptă pentru pieţe".

"Eu cred că planul de ţară este evident pentru toată lumea - reducerea gap-ului între România şi celelalte ţări din punct de vedere al PIB-ului la nivel sintetic, dar din punct de vedere al pieţelor în general şi al felului în care te întorci la consumator, prin avantajele pe care le creezi în economie. De aceea, cred că trebuie cântărite extrem de atent felul în care reglementăm, chiar dacă el este corect", a mai spus Dănescu.

Preşedintele ARB afirmă că şi industria bancară românească trebuie pusă în concurenţă cu celelalte industrii bancare europene, pentru că acţionarul se uită foarte mult în ultimul timp la percepţia pieţelor faţă de investitor şi o foarte mare parte din decizia lui de a investi este în funcţie de percepţia pieţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO