Bănci și Asigurări

Şeful Erste, unul dintre cei mai importanţi bancheri austrieci, comentează atacul lui Băsescu: "Îl înţeleg. Orice preşedinte doreşte finanţarea economiei"

Şeful Erste, unul dintre cei mai importanţi bancheri austrieci, comentează atacul lui Băsescu: "Îl înţeleg. Orice preşedinte doreşte finanţarea economiei"

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

28.11.2011, 16:20 1668

Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu privind eventuala limitare a expunerilor băncilor austriece în România este de înţeles, având în vedere că orice şef de stat doreşte ca băncile cu prezenţă locală să finanţeze economia, apreciază directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl.

"Cred că reacţia lui este foarte de înţeles. Dacă sunt preşedintele statului, vreau să am în interior bănci care sunt dispuse să sprijine creşterea economică a ţării", a spus Treichl. (Click aici pentru declaraţiile dure ale preşedintelui Traian Băsescu).

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că băncile statelor europene au obţinut "profituri uriaşe" în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este "lipsă de fair play", el spunând că vrea să creadă că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească "lăcomia" băncilor.

"Vreau să cred că anunţul băncii centrale a Austriei privind scăderea fluxurilor de capital către statele din zona non-Euro a fost o eroare sau o neînţelegere a efectelor", a adăugat Traian Băsescu.

Banca Naţională a Austriei a emis săptămâna trecută o serie de instrucţiuni prin care condiţionează avansul creditării la subsidiare de creşterea refinanţărilor locale, în principal prin depozite, dar şi prin emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la instituţii supranaţionale precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeană pentru Investiţii.

Astfel, susbsidiarele care sunt expuse în mod deosebit trebuie să se asigure că raportul dintre noile împrumuturi şi refinanţarea locală (raportul dintre credite şi depozite incluzând refinanţarea locală) să nu depăşească 110%, ceea ce echivalează cu posibilitatea de a finanţa cu un euro o sucursală dacă aceasta atrage 10 euro din piaţa locală.

"Ne-aţi pus să privatizăm băncile, iar acum vreţi să ne lăsaţi fără finanţare", a avertizat preşedintele Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO